Bigelow uus sõjafilm ärritas senaatoreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen filmist.
Stseen filmist. Foto: SCANPIX

Kolme USA senaatorit – demokraate Diane Feinsteini ja Carl Levinit ning vabariiklast John McCaini – ärritab asjaolu, et Kathryn Bigelow värskes Osama bin Ladeni tabamisest rääkivas filmis «Zero Dark Thirty» viidatakse, et Al Qaeda liidri aitas tabada kinnipeetavate piinamine.


Senaatorid avaldasid pahameelt kirjas Sony Picturesi juhile Michael Lyntonile. «See film kujutab värvikalt CIA töötajaid korduvalt kinnipeetavaid piinamas ja siis omistab neile kinnipeetavaile oluliste juhtlõngade andmise selle kulleri osas, kes viis bin Ladenini,» märgib läkitus.

«Me oleme kontrollinud CIA materjale ja teame, et see on vale,» jätkab kiri. « «Zero Dark Thirty» on faktiliselt ebatäpne ning meie arvates on teil kohustus rõhutada, et piinamine selles jahis bin Ladenile ei põhine faktidel, vaid on pigem osa filmi väljamõeldud narratiivist.»

Sony Picturesi pressiesindaja viitas oma vastuses aga Bigelow ja stsenarist Mark Boali möödunudnädalasele avaldusele. «See oli kümneaastane luureoperatsioon, mis toodi kinolinale kahe ja poole tunni pikkuse filmina,» märkis nende teade. «Me kujutasime erinevaid vastuolulisi võtteid ja luuremeetodeid, mida bin Ladeni leidmise nimel pruugiti.»

«Film näitab, et mitte ükski üksik võte ei aidanud seda inimjahti lõpule viia ega saa ka ükski stseen eraldivõetuna hõlmata selles filmis dramatiseeritud pingutuste totaalsust,» jätkub avaldus.

Eile Põhja-Ameerikas linastunud film jutustab sellest, kuidas 2001. aasta 11. septembrist käinud jaht bin Ladenile kulmineerus mullu Al Qaeda juhi surmaga lõppenud erioperatsiooniga Pakistanis Abbottabadi linnas.

Linateoses CIA agenti mängivat Jessica Chastaini on juba mainitud kui võimalikku parima naisnäitleja Oscari kandidaati.

Bigelow ja Boali eelmine koostööprojekt – 2008. aastal linastunud Iraagi sõjast rääkiv «Piinakamber» (originaalis «Hurt Locker») – tõi neile rohkelt edu. Film võitis kuus Oscarit, nende seas parima filmi oma. Ameerika Filmiakadeemia pärgas ka Bigelow’d isiklikult parima režissööri ja Boali parima originaalstsenaariumi eest. Bigelow on esimene parima režissööri Oscari pälvinud naine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles