Perekond avab Arvo Pärdi digitaalarhiivi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Priit Simson

Helilooja perekonna juhitav Rahvusvaheline Arvo Pärdi Keskus saab eeloleval aastal valmis digitaalarhiivi, kuhu koondatakse kogu Pärdiga seonduv teave alates loomingust kuni erakirjadeni.

Laulasmaa külas Harjumaal tegutseva keskuse eesmärk on viia Pärdiga seonduv arhiivimaterjal digitaalsele kujule ning lisada viited juba olemasolevatele füüsilistele arhiivimaterjalidele.

Infosüsteemis tekib ligipääs muu hulgas Arvo Pärdi heliloomingule, teoste ettekannetele, salvestustele, kajastustele, helilooja eluloolistele faktidele, fotodele ning tema enda väljaütlemistele. Arhiivi hakatakse täiendama jooksvalt ning paljusid selle eksponaate on täiendatud Pärdi enda kommentaaridega.

Ettevalmistused andmebaasi arenduseks algasid juba 2010. aastal, tänavu veebruaris valmis andmebaasi prototüüp ning kogu andmebaasi tehniline lahendus anti keskusele üle detsembri keskel.

Mitte kogu andmestik ei saa olema avalikkusele kättesaadav, sest sisaldab ka Pärdi isiklikku informatsiooni.

Keskuse esindaja ütles Postimehele, et järgmises etapis hakatakse olemasolevat arhiivimaterjali andmebaasi sisestama, mistõttu pole digitaalarhiivi avamise kuupäev veel lõplikult paigas.

Siiski ei saa mitte kogu andmestik olema avalikkusele kättesaadav, sest sisaldab ka Pärdi isiklikku informatsiooni. Keskuse kinnitusel saab arhiivile olema ligipääs kindlasti nii heliloojal endal kui ka uurijatel, ent mingi osa sellest avatakse ka avalikkusele.

Uurijatele on digitaalarhiiv suunatud seetõttu, et võimaldada tulevikus teha Arvo Pärdi muusikaga seotud uurimusi ja teadustöid, anda terviklik ülevaade helilooja loomepärandist ning ligipääs helilooja sõnumile ja käsikirjadele.

Pärast digitaalarhiivi valmimise tahavad eestvedajad järgmise sammuna avada Rahvusvahelise Arvo Pärdi Keskuse Laulasmaal ka külastajatele.

Tulevikus hõlmab keskus endas uurimisinstituudi, haridus- ja muusikakeskuse, muuseumi, kirjastamistegevuse ja arhiivi. Ühtlasi plaanib keskus anda välja stipendiume, kirjastada Pärdi ja tema loominguga seotud publikatsioone ning korraldada konverentse, kontserte ja meistriklasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles