Emakeelepäeval toimub suur tuumaõnnetuse õppus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loviisa tuumajaam Soomes
Loviisa tuumajaam Soomes Foto: Wikimedia

Järgmise aasta 14. märtsil toimub suur tuumaõnnetuse ühisõppus, milles osaleb 8 Põhja- ja Baltimaade riiki, nende seas ka Eesti.

2011. aasta. septembris toimunud Põhja- ja Baltimaade välisministrite kohtumisel kiideti heaks idee korraldada ühisõppus, et kontrollida riikide valmisolekut ning kommunikatsiooni ja koostöö korraldust tuumaõnnetuse korral, teatas keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juht Pavel Ivanov Postimehele.

14. märtsil toimuval õppusel osalevad kaheksa Põhja- ja Baltimaade riiki: Soome, Norra, Rootsi, Taani, Island, Eesti, Läti, Leedu.

«Rahvusvahelise poole pealt koordineerib õppuse korraladust sh stsenaariumi koostamist Soome,» lisas Ivanov. Eesti poolelt on kontaktasutuseks keskkonnaameti kiirgusosakond.

Vastavalt stsenaariumile toimub Soomes Loviisa tuumajaamas õnnetus, mille käigus vabaneb atmosfääri suuremas koguses radioaktiivset ainet. Läheduses toimub parajasti noortelaager (skautlaager), milles on arvukalt osavõtjaid kõigist Põhja- ja Baltimaade riikidest.

Õppuse edukaks läbiviimiseks, sealhulgas Eesti poolsete eesmärkide ja õppuse ulatuse kindlaksmääramiseks kaasab keskkonnaministeerium ja keskkonnamet õppusele Eestis kiirgushädaolukorraga kokkupuutuvaid ametkonnad, kuid lõplik Eesti poolt osalevate asutuste hulk, õppuse ulatus ja läbiviimise koht selguvad jaanuari jooksul.

Viimati toimus Eestis rahvusvaheline kriisireguleerimisõppus «EU CREMEX 2011», mida korraldas siseministeerium.

Planeeritav tuumaõnnetuse ühisõppus ei ole Ivanovi sõnul kindlasti nii suuremahuline ning on suunatud rohkem kiirgushädaolukorra lahendamise plaanis kokkulepitud teavitus- ja juhtimisahelate toimivuse testimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles