Lähedase vaimuhaigus rebis emal südame pooleks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoog ja pereterapeut Galina Podberjoznaja kohtub iga nädal pereliikmetega, kes vajavad abi ja nõu selles, kuidas hakkama saada siis, kui peres elab psüühikahaige inimene. «Perekond on haigele inimesele esmane abiandja,» ütleb Podberjoznaja.
Psühholoog ja pereterapeut Galina Podberjoznaja kohtub iga nädal pereliikmetega, kes vajavad abi ja nõu selles, kuidas hakkama saada siis, kui peres elab psüühikahaige inimene. «Perekond on haigele inimesele esmane abiandja,» ütleb Podberjoznaja. Foto: Sille Annuk

Selle pere jõuluõhtu läks hästi. Ükski võõras poleks saanud öelda, et lauas istub psüühikahaigust põdev inimene, ning miski ei reetnud, milline koorem seal kõigil on kanda. Mööbel jäi terveks ja kiirabi polnud vaja kutsuda.

Pereema Riina on nõus oma elust ja hakkamasaamisest rääkima vaid anonüümselt – sedavõrd valus on teema, mis puudutab tema 23-aastast poega.

Poja agressiivsushood kasvasid koos vanusega. Nüüdseks on raske haigus diagnoositud. See väljendub nii, et noormees kujutab ette vaenlasi, kes teda piiravad kas mobiilis, arvutis või teleris. Pomiseb omaette, vestleb nendega ja ähvardab maha lüüa. Vahel kujutabki ette, kuidas ta neid maha lööb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles