Endised piirivalvurid kaebasid sisekontrolli peale

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salajased piiriületused (nagu on näha nendel piirivalve kaamerasalvestistel) on saanud Lõuna prefektuuri valvataval maismaapiiril tõsiseks probleemiks. Asjaga tegelenud piirivalvurid pidid aga seaduserikkumise tõttu ametist lahkuma.
Salajased piiriületused (nagu on näha nendel piirivalve kaamerasalvestistel) on saanud Lõuna prefektuuri valvataval maismaapiiril tõsiseks probleemiks. Asjaga tegelenud piirivalvurid pidid aga seaduserikkumise tõttu ametist lahkuma. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Novembri alguses «vabatahtlikult» ametist lahkunud ja kohtu loata kuriteo matkimises kahtlustatavad piirivalvurid esitasid neid üle kuulanud sisekontrolliametniku peale detsembris kaposse kaebuse. Prokuratuur keeldus seepeale kriminaalasja algatamast.

Juhtunust arusaamiseks peab minema päris algusesse. Schengeni riikide välispiiri lõiku valvaval piirivalvel tuleb Lõuna-Eestis sageli tegelda Euroopast paremat elu otsivate inimestega, kes ebaseaduslikult piiri ületavad. Nii oli selgi sügisel, kui Lõuna prefektuuri piirivalve teabetalitusse laekus info, millega kiirelt tööle hakati. Eesmärk oli õilis: takistada ühe eksootilise riigi kodanikke Eesti kaudu Euroopasse jõudmast. Aega oli vähe ja reageerima pidi kiiresti.

Siis tehti aga suur viga: kiireloomuliseks eritoiminguks jäeti võtmata kohtu luba. Aega selleks tegelikult oli, ja kui polnuks, siis sellise vabandusega poleks teatud toiminguid ikkagi tohtinud teha. Kui operatsioon edukalt läbi, tuli «näpukas» loomulikult välja.

Sisekontrollitalitus alustas uurimist, Lõuna ringkonnaprokuratuur algatas kriminaalmenetluse ja inimesed tunnistasid süü üles. Nende seas ka prefektuuri välispiiri teabetalituse juht, kes mullu sai piirivalve teeneteristi eeskujuliku teenistuse eest.

Juhtunu tõttu kuriteokahtlustuse saanud viis ametnikku kirjutasid avalduse, et lahkuvad töölt vabatahtlikult. Postimehele on väidetud, et kaks neist tegelikult ei teadnudki, et toiming, milles nad osalesid, oli ebaseaduslik.

Neid – töö poolest tegelikult kontoriametnikke – kaasati operatsiooni viimasel hetkel, et nad kolleege autojuhtimise ja muu sellisega aitaksid. Ehkki nad eeldasid, et toimuv on seaduslik, ei vabasta see kriminaalvastutusest. Sellega võib põhjendada ka ametist lahkumist.

Ent umbes kuu aega hiljem esitasid nad aga asjaga tegelenud Lõuna prefektuuri sisekontrolliametniku kohta ise kaitsepolitseile kaebuse. Nüüd juba endiste piirivalvurite väitel pani siseuurija nende suhtes toime võimuliialduse.

Nimelt naasnud ametnik vahetult pärast esmaste ülekuulamiste lõppu piirivalvurite ametiruumi ja nõudnud kahe sõltumatu piirivalvurist tunnistaja kuuldes, et kahtlustatavad peavad sealsamas esitama ameti peadirektorile lahkumisavalduse.

Nõudmist saatnud ähvardus, et vastasel korral pannakse piirivalvurid kohtu loata 48 tunniks arestimajja, ning seda toetanud lause «Valga arestimaja on siin lähedal».

Kuna juhtunul oli sõltumatuid tunnistajaid ehk sisekontrolliametnik oli olukorras, kus tema sõna vastu oli neli tunnistajat, pidas kaebuse koostanud advokaadibüroo eduvõimalust suureks.

Kaebuse saanud kaitsepolitsei andis juhtumi menetleda Lõuna ringkonnaprokuratuuri samale prokurörile, kes tegeleb ka piirivalvurite seaduserikkumisega. Prokuröri vastus oli: sisekontrollitalituse uurija puhul pole tuvastatud, et ta oleks seadust rikkunud. Endised piirivalvurid vaidlustasid prokuröri seisukoha ringkonnakohtus.

Samal ajal jätkub ka ebaseadusliku jälitustöö kriminaalasja kohtueelne uurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles