Ametiühingute keskliidu juht ei välista ettevõtjaks hakkamist

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga
Harri Taliga Foto: Toomas Huik

Tuleva aasta kevadel Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe ametikohalt lahkuv Harri Taliga ettevõtjaks hakkamist ei välista.

«Poliitikasse minekuks ei ole praegu väga sobilik aeg. Kui oleksin tahtnud poliitikuks hakata oleksin ju võinud veel kolm aastat liitu juhtida ja siis riigikokku kandideerida,» ütles Taliga.

Ta märkis, et ilmselt «ostan, müün ja vahetan» inimeseks ei hakka, kuid oma teadmistele üritab ta rakendust leida ning osaühingu asutamist ei välista.

Ametiühingute liidu volikogu kinnitas detsembri algul esimehe valimise protseduuri ja pani paika nõuded uuele kandidaadile. Taliga sõnul on nõuded 10 aastat olnud samad ja osa neist ka põhikirja kantud.

21. jaanuariks peavad liidu liikmed olema esitanud oma kandidaadid volikogule, kandidaadil peab olema vähemalt kolme liikmesorganisatsiooni toetus. Pärast kuu aega kandidaatidega tutvumist koguneb volikogu 21. veebruaril ning uus esimees asub ametisse 4. märtsil.

Taliga sõnul ilmselt üllatusi kandidaatide seas ei ole ning haruliidud otsustavad isekeskis ära, kes oleks sobilikum ametikohale.

Tahtjaid sellele positsioonile võib olla mitmeid aga kas nad ka vajaliku toetuse osaliseks saavad, on Taliga sõnul iseküsimus.

Küsimusele, kas Peep Peterson võiks olla uus liidu esimees, vastas Taliga, et Peterson on varasemalt väljendanud valmisolekut ametikohale asuma, kui liidud teda toetavad. «Mitmel korral on ta ka kongressil kandidaadiks olnud, seni pole ta aga saanud enamuse toetust.»

Taliga sõnul on ta praegu aga tõsine kandidaat.

Mullusel kongressil toetas transpordi ametiühingu esimeest Peep Petersoni (37) neli ametiühingut - raudteelaste ametiühing; õdede liit; liinilennunduse ja transpordi ametiühing.

Taligat toetas toona enamik ametiühingute keskliidu liikmesliite, seal hulgas energeetikatöötajate ametiühingute liit, metallitöötajate ametiühingute föderatsioon, metsatöötajate ametiühing, tööstustöötajate ametiühingute föderatsioon ning kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühing.

Peterson kandideeris ametiühingute juhiks ka 2007. aasta kongressil. Harri Taliga (55) on keskliitu juhtinud alates 2003. aastast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles