Energeetiliselt pöördeline 2012

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

2012. aasta tõi energiamajandusse mitu suurt muudatust, mis mõjutavad meie elu veel pikka aega: elektribörs laienes kõikidesse Balti riikidesse, parlament seadustas Eesti Gaasi põhivõrgu sundmüügi ning Ignalina ehk Visaginase tuumajaama ehitus leidis kuulsusetu lõpu.

Loetellu võiks lisada ka umbusaldushääletuse riigikogus, kus Reformierakonna ja IRLi koalitsioon kaitses edukalt uue põlevkivijaama ehitusotsust. Aga ka Euroopa Komisjoni jätkuvad ponnistused ülemaailmse kliimaleppe sõlmimiseks aastast 2020.

1 Ilus detail nimekirja lõpus, Eesti Energia uues õlitehases toodetud liitrine pudel põlevkiviõli, mida firma pressiteenistus usinalt esitles. Enefit 280 tehnoloogiaga õlitehase 158-liitrine ehk barreliline proovipartii on kahtlemata lõppeva energeetika-aasta üks tähtsamaid sündmusi. Nagu ka Eesti Energia konkurendi Viru Keemia Grupi teise uue õlitehase nurgakivipanek. Nii Eesti riik (kahe aastaga 350 miljonit eurot) kui ka VKG erakapital panustab praegu suurelt oma õlitööstusse, mille tipuks peaks olema rafineerimistehas, mis toodab automootorikõlblikku diislikütust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles