Jüri Maloverjan: Putin ja lapsed

, BBC Vene talituse korrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Vendik
Jüri Vendik Foto: Erakogu

Sellist valitseva klassi avalikku lõhet, nagu see, mis tekkis üsna ootamatult «orbudevastase seaduse» pärast, pole vist Putini Venemaal veel olnud. Äkki on selgunud, et kõrgeaatelise ümberpiiratud kindluse rajamisega ei soovi kaasa minna isegi mõned seni Putinile truud olnud kõrged tšinovnikud, ja milliseks kuristikuks see pragu võib kasvada, pole aimu kellelgi.

Algul tundus asi küünilise, kuid tavapärase mänguna. Kui USA «Magnitski seadusele» vastuseks mõeldud eelnõu täiendati enne teist lugemist tarduma paneva keeluga ameeriklastel Vene orbusid lapsendada, arvasid väga paljud, et tegemist on erandlikult vastiku, kuid samas banaalse topelt­trikiga. Esiteks, tsaar kutsub liiale läinud bojaare korrale ning näeb taas rahva silmis tark ja mõõdukas välja. Seda, et kogu eelnõu koos täiendustega on presidendi administratsioonis vorbitud, televaatajatele keegi ju ei ütle.

Teiseks, orbude täiendus jäetakse küll seadusest välja, arvasid Vene võimu kriitikud, kuid teine tähtis klausel, mis räägib USA kodanike juhitud ja rahastatud MTÜde tegutsemiskeelust, jääb selle suure kära katte all sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles