Puine peaminister ja teised

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parodeerimismeister Henrik Normann seekord rahvarõivais.
Parodeerimismeister Henrik Normann seekord rahvarõivais. Foto: ETV

Aastavahetuse telemaastiku verstapostideks sobivad 28. detsembril ETVs nähtud peaministri intervjuu ning 2013. aasta nullhetkel rakettide raginasse lämbuv presidendi pöördumine – mõlemad ühtlasi ülikooli retoorikaseminari maiuspalad. Peaministri väljenduslik puisus isegi liikumises mööda Hugo Treffneri gümnaasiumi koridore vs presidendi pastorlik esinemine aheldatuna kantslis, mida kõne lõpus, soovide osas, kroonis käte ristamine kõhul.

 Ma ei arvusta seda, märgin lihtsalt kahte vastandlikku stiili. Peaministri tekstisõnum kippus küll võtma kohati autoparoodilist kuju, kui lausa väiklaselt teatati, et Silver Meikaril on uuel aastal põhjust Kadriorust oma orden tagasi võtta (kurjategija?), sotsiaaldemokraate rahastab riik ja Ossinovski (laim?) ning ajakirjandus on amorfne (!?). Selle taustal mõjus presidendi manitsus mitte tegelda edaspidi sõimamisega igati kohasena nagu ka tema mure Eesti tühjenemise pärast.

Presidendi kõnele andis vürtsi talle eelnenud «Edekabel» mitmekülgselt andeka ja võrratu parodeerija Henrik Normanniga peaosas. Üheks naelaks kujuneski Normanni-Partsi sissetung aastalõpukõneks valmistuva presidendi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles