Juhtkiri: õiged kannatused ometi on siin…

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Väikerahvad saavad ajaloos harva võidurõõmu tunda ning eestlased ei ole selles osas erand. ETV populaarne «Tujurikkuja» tõi oma aastavahetuse sketšis aga välja küsimuse suhtumisest minevikku: «Mil ükskord nähakse, kui halb on olla eestlane?» Seda juba jääajast kuni ilmastikuni välja, «päikest meil ei ole, või kui ta on, siis ta ei sära».

See ei tähenda, et ajalugu tuleks kuidagi säravamaks maalida. Samuti ei tähenda see, et inimestel ei oleks igapäevaelus muresid. Küll aga varjutab virisev kaastundele apelleerimine sageli meie püüdlused olla paindlik, mobiilne ja haritud väike riik. Seda enam, et mida suuremana oma kannatusi nähakse, seda pisemad kipuvad muu maailma omad tunduma.

Tuska tekitavat meil muidugi jätkub: inimeste väljaränne, madalad palgad ja pensionid, eriti Soomega võrreldes, elektrihinna tõus, valitsuse hämmeldav arrogantsus alates ACTAst ja lõpetades hartaga, ilm nagunii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles