Maailma sõnaosavaim tudeng on eestlane Martin Kiik

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kiik finaalvoorus.
Martin Kiik finaalvoorus. Foto: Eesti Väitlusselts

Neljapäeva hilisõhtul lõppenud ülikoolide maailmameistrivõistlused väitlemises võitis individuaalarvestuses eestlane Martin Kiik.

WUDC (World Universities Debating Championship) on maailma suurim akadeemilise väitluse turniir. Käesoleval aastal Berliinis toimunud 33. maailmameistrivõistlustest võttis osa 392 kaheliikmelist võistkonda ehk 784 väitlejat 82 riigist, lisaks kohtunikud ja korraldajad.

MM-l teatakse teemad 15 minutit enne väitluse algust, käesoleval aastal väideldi näiteks allolevatel teemadel:

  • Rahvusvahelised arenguorganisatsioonid (nt Maailmapank) ei tohiks rahastada loodusressursside kaevandamist korrumpeerunud riikides.
  • Kiiresti kasvava elanikkonnaga riigid peaksid andma igale täiskasvanule kaubeldava loa ühe lapse saamiseks.
  • Euroopa Liit peaks anulleerima Kreeka riigivõla.
  • Sõduritel peaks olema lubatud keelduda sõjalistel missioonidel osalemisest moraalsetel kaalutlustel.

Väitlemine toimub inglise keeles ning kuna keele valdamisel on suur roll väitluse tulemuses, siis peetakse eraldi arvestust inglise keelt emakeelena kõnelevate, teise keelena kõnelevate ja võõrkeelena kõnelevate võistkondade ja väitlejate osas. Igas kategoorias selgub maailmameister nii võistkondlikult kui individuaalarvestuses.

Eesti Väitlusseltsi kasvandik Martin Kiik alustas väitlemisega põhikooli ajal Tallinna Inglise Kolledžis. Tema esimeseks ja kogu kooliajal ainsaks treeneriks oli väitlusseltsi kauaaegne liige Karin Kase.

Kooliajal oli Martin viiekordne Eesti meister väitlemises (kaks korda põhikoolide meister, kaks korda keskkoolide meister ja ühe korra ülikoolide meistrivõistluste võitja), samuti valiti ta neli korda Eesti keskkoolide maailmameistrivõistluste koondisesse.

Eelmisel aastal siirdus Martin Harvardi ülikooli neurobioloogiat õppima, jätkates samal ajal ka väitlustegevusega. Berliini maailmameistrivõistlustel esindaski ta Harvardi ülikooli. Kell 1.29 täna varahommikul plaksutasid tuhat ükssada kätepaari tormiliselt Martinile, kui ta astus lavale, et vastu võtta esikoht individuaalarvestuses inglise keel teise keelena kategoorias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles