Kalle Muuli: kõige ilusam aasta

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Eestimaa laul 1988»
«Eestimaa laul 1988» Foto: Peeter Langovits

Kui ma peaksin valima üheainsa aasta, mida veel kord läbi elada, siis on selleks kahtlemata laulva revolutsiooni esimene aasta, kõige ilusam aeg meie ajaloos.

See oli loomeliitude pleenumi, Rahvarinde, muinsuskaitsepäevade, öölaulupidude ja esimese mittekommunistliku partei – Eesti Rahvusliku Sõltumatuse Partei – asutamise aasta. Tol aastal vabanes rahvas viiskümmend aastat kestnud hirmupainest ja kaunistas kojad taas kolme koduvärviga. Alo Mattiisen ja Jüri Leesment kirjutasid 1988. aastal oma viis ärkamisaegset laulu ja Hando Runnel avaldas «Laulud eestiaegsetele meestele».

Võimalus vabalt rääkida, kirjutada, laulda ja meelt avaldada põhjustas kollektiivse ekstaasi. Isamaaliste lauludega põimitud rahvakoosolekud olid kui ühispalvused. Tundus, nagu oleks kogu rahvas armunud. See oli erakordne ja unustamatu meeleseisund, mida tajusid korraga sajad tuhanded inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles