Leht: USA plaanib Afganistani jätta kuni 9000 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväelased Afganistanis Zabuli provintsis.
USA sõjaväelased Afganistanis Zabuli provintsis. Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium kavatseb pärast 2014. aastat Afganistani jätta varem plaanitust väiksema väekontingendi, kirjutab Wall Street Journal.

Ajalehe sõnul on Pentagon Valge Maja nõudmisel koostanud plaanid, mille kohaselt jääb riiki pärast julgeolekuvastutuse üleandmist umbes 3000, 6000 või 9000 USA sõjaväelast, vahendas AFP.

Sõdurite eesmärk oleks korraldada rünnakuid mässuliste vastu ja jätkata Afgaani armee ja politsei väljaõpet. USA kaitseminister Leon Panetta on öelnud, et Afganistani jääva kontingendi peamine ülesanne on takistada Al-Qaedal sõjast laastatud riigis taas pead tõsta.

Ühendriikide ja NATO liitlasvägede juhataja kindral John Allen oli varem teinud ettepaneku jätta pärast 2014. aastat alles 6000 – 15 000 USA sõdurit.

USA vägede edasise kohaloleku suurus on üks teemasid ka Afganistani presidendi Hamid Karzai järgmise nädala visiidil Washingtoni. USA arutab koos liitlastega praegu vägede jätmist Afganistani põhimõttel, et ameeriklased moodustaksid kontingendist kaks kolmandikku.

Lehe sõnul tähendab väiksem USA sõdurite arv ka seda, et USA välisministeerium peab loobuma plaanist püstitada üle Afganistani mastaapseid diplomaatilisi esindusi.

Samuti suureneb ameeriklaste sõltuvus droonidest, sest enamik mehitatud lennukitest ja pilootidest tuuakse riigist ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles