Madise: seadusi kirjutatakse keeruliseks teadmatusest

Heidi Ojamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese õigusnõunik ja Tartu Ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise.
President Toomas Hendrik Ilvese õigusnõunik ja Tartu Ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise. Foto: Raigo Pajula

President Toomas Hendrik Ilvese õigusnõunik ja Tartu Ülikooli riigiõiguse professor Ülle Madise hinnangul kirjutatakse seadusesse keerukas sõnastus, kui seaduse koostajad väga täpselt ei tea, milline elu on, ja ei oska seda seetõttu ka täpselt reguleerida.

«Väga keerulisi seadusi on riigikogus ka nii-öelda rajalt maha võetud ja selgemaks kirjutatud. Faktiliselt on võimalik kõike selgelt ja lihtsalt kirja panna,» ütles Madise intervjuus Õhtulehele.

Ta märkis, et uus seaduste tegemise korraldus nõuab juba seaduse tegemise kavatsuse sisulist kokkuleppimist nendega, keda see seadus hakkab puudutama, mis võimaldab inimestele seadusloomes rohkem osaleda.

Madise oli seisukohal, et ka lepingutekstides on pahatihti kliendi jaoks oluline jäetud lõppu ning seda on kirjeldatud pikalt ja keeruliselt.

«Eks nii käivad need asjad igal pool maailmas ja Eestis ei ole asjad kaugeltki nii hullud kui näiteks Saksamaal või Ameerikas, kus tavaline inimene ei saa ka suhteliselt lihtsate asjade ajamisel hakkama tasulise õigusabita.»

Meil on see veel paljudel juhtudel võimalik, ja ma loodan, et seaduste keerulisemaks muutumist on võimalik peatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles