Mis viin see on, mis purju ei tee

Tiit Tuumalu
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm musketäri: Kristian (Santtu Karvonen, vasakult), Juha (Joonas Saartamo) ja Mikael (Johannes Holopainen) aktsioonis.
Kolm musketäri: Kristian (Santtu Karvonen, vasakult), Juha (Joonas Saartamo) ja Mikael (Johannes Holopainen) aktsioonis. Foto: Kaader filmist

Tuleb välja, et isegi venelased pole sellega veel hakkama saanud, «Moskva-Petuškid» filmiks vändanud. Soomlased, näe, aga ekraniseerisid omaenese joodikute piibli, Juha Vuorineni «Joomahullu päevaraamatu» juba ära.

Tõsi, esimene neist on intellektuaalne, teine antiintellektuaalne, aga see ei muuda asja – fakt on see, et aasta viimastel päevadel täitis see rohkem kui 150 000 eksemplari müünud «viin ja nikk» kogu Soome kinod, ja proosit-väärivalt – 33 000 vaatajat on esimese nädalavahetuse kohta igatahes rohkem kui teisel alla 16 keelatud filmil «Puhastus».

Imestada pole midagi – kuigi kumbki on rahvuslik kannatuslugu, pole dionüüsoslik joovastus, mis «Joomahullu päevaraamatu» igalt leheküljelt vastu purskub, võrreldav sügavalt traagilise alatooniga enesepiitsutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles