Lõhmus ameti mahapanekust: Euroopa Kohus vajab värsket verd

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uno Lõhmus
Uno Lõhmus Foto: Peeter Langovits

Eestit Euroopa Kohtus esindav kohtunik Uno Lõhmus otsustas astuda tagasi, et anda võimalus mõnele teisele Eesti juristile mõjutada Euroopa Liidu õiguskorra arengut.

Uno Lõhmus avaldas soovi astuda tagasi Euroopa Kohtu kohtuniku ametist käesoleva aasta oktoobri algusest.

«Eesti Vabariigi liitumisest Euroopa Liiduga möödub selle aasta mais üheksa aastat. Mul oli õnn ja au olla esimene Eesti kohtunik selles rahvusvahelises kohtus ja luua ning panna tööle Eesti kohtuniku mees(nais)kond,» teatas Lõhmus Postimehele. «Üheksa aastat on ühe pingelise ja vastutusrikka ameti jaoks piisavalt pikk aeg.»

Ta lisas, et mitmes rahvusvahelises kohtus, näiteks Euroopa Inimõiguste Kohtus, ongi kohtunikul mandaat üheks ametiajaks. Euroopa Kohtu kohtuniku ametiaeg kestab kuus aastat. Lõhmus on Euroopa Kohtu kohtunik juba alates 2004. aastast. 2009. aasta 22. jaanuaril määras valitsus ta uuesti Eesti esindajaks Euroopa Kohtus.

«Pikka aega ametisolevad kohtunikud kindlustavad kohtupraktika stabiilsuse, kuid kohus vajab ka värsket verd,» selgitas Lõhmus. «Kuigi minu ametiaeg lõpeb 2015. aasta oktoobris, otsustasin lahkuda ja anda võimalus mõnele teisele Eesti juristile mõjutada Euroopa Liidu õigukorra arengut.»

Lõhmus lisas, et tema tulevikuplaanid on tänase seisuga lahtised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles