Hiina uusi koordinaatoreid ootab proovikivi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina on viimastel aastakümnetel silma paistnud hoolikalt ettevalmistatud ja filigraanselt läbiviidud võimu üleandmiste poolest. Seegi kord oli kõik ette planeeritud ja üllatusi ei tulnud – alates novembrist on mõjuvõimsa Hiina Kommunistliku Partei uueks liidriks Xi Jingping. Uue aasta alguseks oleme Hiina «viienda põlvkonna» liidrite tegudest veel üpris vähe kuulnud. Võimuvahetus ja uute juhtide meeskondade koostamine ei olegi tegelikult veel läbi

. Lisaks tänavu ametisse kinnitavatele uuele presidendile, peaministrile ja parlamendi esimehele, keda peetakse  parteihierarhias tähtsuselt teiseks meheks, toimusid ja toimuvad olulised muudatused ka mõjuvõimsas partei poliitbüroos, keskkomitees ja selle oligarhilises siseringis ehk alalises komitees. Tegelik töövõimekus saabub Hiina Rahvavabariigi riigiaparaadi kõigil tasemetel ehk alles 2013. aasta märtsiks.

Uute juhtide Xi ja tõenäoliselt tulevase peaministri Li Keqiangi näol on tegu mingis mõttes «ohutute» kompromisskandidaatidega, kellelt suuri reforme ja põhjapanevaid muudatusi ei oodatagi. Pigem on tegu koordinaatoritega, kes peavad suutma maailma rahvarohkeimat riiki ja suuruselt teist majandust edasise majanduskasvu suunas juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles