Rahanduskomisjon: lisaeelarve ei riku kohalike omavalitsuste õigusi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaeelarve arutelu.
Lisaeelarve arutelu. Foto: Lennat Rikk

Riigikogu rahanduskomisjon leidis täna, et Tallinna linnavolikogu taotlus riigikohtule lisaeelarve sätete kehtetuks tunnistamiseks ei ole põhjendatud.

Täna andis riigikogu rahanduskomisjon arvamuse riigikohtule tulenevalt Tallinna linnavolikogu taotlusest tunnistada kehtetuks riigi 2009. aasta lisaeelarve ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse osa sätteid.

«Kuigi tegu on huvide riivega, on see ülekaalukate riiklike huvidega põhjendatud. Omavalitsused on osa riigist ja majanduskriis on seadnud löögi alla riigi kui terviku ülesannete täitmise,» kommenteeris Postimees.ee’le riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi.

Tema sõnul on keskvalitsuse  eelarve seadustega rohkem täpselt dikteeritud kui kohalike omavalitsuste oma ning sealt säästmine on keerulisem.

«Samas on keskvalitsus olnud kohalike omavalitsuste defitsiidi tasakaalustaja. Kriisi ajal on  riigieelarve tulud rohkem kannatanud kui kohalike omavalitsuste omad,» lisas Ligi.

Kohalikele omavalitsustele tehtud piiranguid tuleb Ligi sõnul käsitleda «solidaarsuskohustuse täitmisena.»

Tallinna linnavolikogu andis aprilli alguses volikogu esimehele Toomas Vitsutile volituse pöörduda Tallinna linna nimel riigikohtusse, et vaidlustada seal riigi tänavuse esimese lisaeelarve sätted.

«Eelarvekärbete tõttu ei ole riigieelarvest kaetud kohalikule omavalitsusele pandud kohustused, nagu põhiseadus kohustab. Omavalitsustele laekuva füüsilise isiku tulumaksu osa vähendamine 11,93 protsendilt 11,4-le rikub ühepoolselt riigi ja omavalitsuste kokkulepet ning kohustust tagada kohalikule omavalitsusele rahalised vahendid,» ütles linnapea Edgar Savisaar toona volikogus esinedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles