Rene Frolov: asutamispiirangud riigikohtu lahenduseta

, vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rene Frolov
Rene Frolov Foto: Erakogu

Septembris tegi õiguskantsler riigikogule ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla ravimiseaduse sätted, mis praegu piiravad uute apteekide asutamist. Tema hinnangul on piirangud diskrimineerivad, piiravad ebaproportsionaalselt ettevõtlusvabadust ja töötavad vastu eesmärgile (s.o rahvatervise kaitse ja ravimite kättesaadavus).

Pärast õiguskantsleri ettepanekut on meedias väidetud, et riigikohus olla 2007. aastal apteekide asutamispiirangute «teemat juba lahanud» ning «leidnud, et vastuolu põhiseadusega puudub». See ei vasta tõele.

Kohtuotsuses, millele viidatakse, ei otsustanud riigikohus mitte apteekide asutamispiirangute põhiseaduspärasuse või -vastasuse üle. See lahendas küsimust, kas Nurme Apteek OÜ-l, kes oli vaidlustanud ravimiameti otsuse väljastada Yliopiston Apteekki OÜ-le luba apteegi avamiseks Haapsalus, oli õigust selle loa väljastamist kohtu kaudu takistada. Lihtsustatult väitis Nurme Apteek, et ta saab konkurendile loa andmist kohtulikult vaidlustada, kuna ravimiseadus tagab talle potentsiaalsete klientide arvu ning uue loa andmine vähendab tema võimalike klientide hulka ja mõjutab kahjulikult äritegevust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles