Kaevurid valmistuvad streigiks

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia kaevandused
Eesti Energia kaevandused Foto: Raigo Pajula

Põlevkivitootja Eesti Energia Kaevandustes töötavad mäetöötajad võitlevad sarnaselt Narva Elektrijaamade töötajatele palgatõusu eest ja valmistuvad aprillis üles ütlema kollektiivlepingut, mis on neile seni taganud töörahu.

«Me läheneme samale tulemusele, mis on Narva jaamades,» ütles kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu juht Vladislav Ponjatovski Põhjarannikule.

Eile päeval lõppesid lahkarvamuste protokolli allkirjastamisega oktoobrist saati kestnud läbirääkimised ASi Eesti Energia Narva Elektrijaamad juhtkonna ja Narva Energia ning kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu vahel, kes kaitsevad elektrijaamade töötajate huve.

Põhjarannik kirjutas eelmises numbris, et peamine lahkarvamus seisneb ametiühingute nõudmiste ja tööandja pakkumise vahes: mõlemad ametiühingud nõuavad 20 protsendist palgatõusu, samal ajal kui tööandja pakub vaid 6,2 protsenti palgalisa. Pooled ei jõudnud kokkuleppele preemiate, ületunnitöö lisatasude ega ootamatu töölekutsumise tasu osas. 26. jaanuariks on ametiühingud kavandanud konverentsi, et kuulutada välja eelmisest aastast pikendatud kollektiivlepingu ülesütlemine ja alustada ettevalmistusi streigiks.

Eesti Energia Kaevandustes kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühingu läbirääkimised tööandjaga jätkuvad. Nimetatud ametiühingusse kuulub ligi 2300 inimest, peamiselt mäetöötajaid, ja ainult väike osa ühingu liikmeist töötab Narva Elektrijaamades. Praegu kehtiva ja põlevkivitootmises töörahu tagava kollektiivlepingu kaheaastane tähtaeg lõpeb 24. aprillil.

«Juba nüüd on selge, et läbirääkimised uue lepingu üle ei anna rahuldavat tulemust. Kõige probleemsem on just palgatõusu küsimus,» nentis ametiühingu juht Ponjatovski.

Eesti Energia Kaevanduste juht Veljo Aleksandrov tunnistas Põhjarannikule, et juhtkond on ametiühinguga eriarvamusel, samas ei olnud ta läbirääkimiste tulemuste suhtes samavõrra skeptiline.

«Esialgu kulgeb kõik korrektselt,» oli tema hinnang. «Järjekordne kohtumine ametiühinguga toimub järgmisel nädalal,» täpsustas ta.

Ühtlasi ütles Aleksandrov, et Eesti Energia Kaevanduste juhtkond kavatseb töötajate palka tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles