Suri filoloogiadoktor Sergei G. Issakov

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei G. Issakov
Sergei G. Issakov Foto: Pm

Eile õhtul suri haiglas eesti-vene kirjandus- ja kultuurisidemete uurimisele pühendunud slaavi filoloogia osakonna emeriitprofessor Sergei G. Issakov.

Sergei Issakov sündis Narvas 8. oktoobril 1931. Aastal 1949 alustas ta õpinguid Tartu ülikoolis vene keele ja kirjanduse osakonnas ning lõpetas selle cum laude aastal 1954. Tema diplomitööd juhendajas Juri Lotman, kes nimetas Issakovi alati oma esimeseks õpilaseks. 1954. aastast kuni emeriteerumiseni töötas Issakov ülikooli vene kirjanduse kateedris laborandist professori ning kateedri juhatajani aastatel 1980–1992.

Aastatel 1992–1997 oli ta taasavatud slaavi filoloogia õppetooli professor ning jätkas loengukursuste lugemist ka pärast emeriteerumist. Aastatel 1983–1986 töötas ta külalisprofessorina Helsingi ülikoolis ning esines loengutega Soome, Itaalia, Venemaa, Läti, Leedu, Gruusia ülikoolides.

Tema kandidaadi- (1963) ja doktoriväitekiri (1974) olid pühendatud eesti-vene kirjandus- ja kultuurisidemetele. Issakov on tuntud ekspert kultuuridevaheliste kontaktide, eesti kirjandus- ja ajakirjandusloo ja TÜ ajaloo vallas. Tema teadustööd on pälvinud riiklikke autasusid.

Aastatel 1995–1999 oli Issakov riigikogu ning Balti assamblee liige. Tema panus Eesti riigi poliitikasse pälvis riikliku autasu – III järgu Valgetähe ordeni.

Lisaks oli ta ka Vene uurimiskeskuse teaduslik juhendaja ja juhatuse esimees kuni aastani 2010, keskus on avaldanud mitmeid tema teoseid.

Professori ärasaatmine toimub teisipäeval, 15. jaanuaril kell 13 Tartu ülikoolis.  

Copy

Märksõnad

Tagasi üles