Mälestades Sergei Issakovi

Rein Veidemann
, TLÜ EHI professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Teisipäeval saadetakse Tartu ülikooli aulast viimsele teekonnale professor Sergei Issakov (8.10.1931-11.01.2013), õpetlane, kirjandus- ja kultuuriloolane, humanitaar par excellence, kelle tähtsust eesti-vene kultuurisuhete ja Eestimaa vene diasporaa vaimuloo uurimisel ning jäädvustamisel on raske ülehinnata.

Sündinud Narvas esimese põlve vene haritlaste peres – Issakovi isa hukkus nõukogude repressiooni ohvrina – oli ta elukaardile otsekui juba ette kavandatud tegelemine erinevate kultuuride piirinähtuste ja –olukordade ning kultuurienklaavide uurimisega. 1949. aastast alates, mil ta astus Tartu ülikooli, on ta elu olnud seotud selle linnaga. Ta oli Juri Lotmani esimeseks õpilaseks ja hiljem aastaid tema kolleegiks.

Kirjandus- ja kultuuriloolasena oli ta tõeline vanakooli haritlane, kes austas allikaid ning fakte. Nõnda olid ülikooli kõrval ajaloo- ja kirjandusarhiivid tema teiseks koduks. Ta on avaldanud kümme monograafiat, kirjutanud õpikuid kõrg- ja keskkoolile, sadu entsüklopeediaartikleid. Eestikeelsel kirjandusväljal sai Issakov tuntuks oma antoloogiaga «Postitõllaga läbi Eestimaa» (1971). Järgnevalt kujunesid aga eesti kultuuriloo ja eriti eestivenelaste identiteedi seisukohast olulisteks tema uurimused «Venelased Eestis (1918 – 1940)» (1996), «Olukirjeldusi vene kultuuriloost Eestis» (2005), «Tuhande aasta pikkune teekond. Venelased Eestis: kultuuri ajalugu I» (2008) ja «Vene impeeriumi valitsejad Eestimaal» (2009) (koos Tatjana Šoriga).

Sergei Issakov oli oodatud esineja vene-eesti kultuurikontakte käsitlevatel konverentsidel. Allakirjutanule oli professor Issakov nii kolleegiks ülikoolis kui ka akadeemilise väärikuse eeskujuks. On ikka räägitud, et eestivene kogukond vajab oma vaimse identiteedi toestamiseks emakultuuri kõrval ka enda kui diasporaa ajalugu. Sergei Issakovi tööd on olnud selle vundamendiks. Ta oli eestivene haritlaseliidi üks silmapaistvamaid esindajaid. Issakovi lahkumisel jääb lootus, et ta õpilased ja nooremad kolleegid jätkavad seda nii vajalikku teadlasmissiooni.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles