Vägivalla ummik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Süüria presidendi Bashar al-Assadi Damaskuse ooperiteatris pühapäeval, 6. jaanuaril peetud avaliku kõne peamine sõnum oli, et välisjõud peavad lõpetama oma toetuse relvastatud mässulistele, kelle eesmärk on võõrriikide suunatud režiimivahetus Süürias. Ainult sel moel olevat võimalik opositsiooniliste jõududega poliitilist dialoogi alustada.

Assad ei olnud avalikult juba pool aastat sõna võtnud, kuid tema uutes väljapakutud lahendustes ei olnud midagi uut ega paljulubavat võrreldes eelnevaga. Mässulisi nimetati endiselt terroristideks ja presidendi võimult lahkumisest või mingitest radikaalsemat laadi poliitilistest muudatustest ei olnud juttugi.

Kuid mitmeid muutusi Süüria ühiskonnas ja poliitilisi reforme oli Assad juba ka varem lubanud. Uus põhiseadus, mis lubaks lisaks Baathi parteile ka teisi poliitilisi liikumisi, sai eelmise aasta 26. veebruaril toimunud, kuid riigivõimu orkestreeritud referendumil kinnituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles