Tallinna uued turud koguvad tuure

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe turg.
Lasnamäe turg. Foto: Andres Haabu

Eelmise aasta detsembris taasavati Lasnamäe turg, kuhu oli püstitatud kolm uut paviljoni, ning nädal hiljem tegi uksed lahti ka Mustamäe turu puu- ja köögiviljamaja. Avamine ei olnud just kõige paremini ajastatud, kuid praegu on vähemalt Lasnamäe turg küll tõusvas tempos ostjaid kogumas.

Tallinna ettevõtlusameti alluvusse kuuluva ettevõte Tallinna Turud direktor Vello Lokk ütles Postimehele, et neljapäeval algas Mustamäe turul suure müügipaviljoni ehitus ning praegu käivad seal mullatööd. Detsembris uksed lahti teinud puu- ja köögiviljamaja oli alles teine etapp turu arendamises. Esimese osana ehitati välja väliletid, mis talvisel ajal loomulikult kasutamist ei leia.

«Kui põhimaja valmis saab, siis alles võib öelda, et Mustamäe turg on valmis,» kinnitas Lokk. «See hoone peaks plaanide järgi valmis saama jaanipäevaks.»

Mustamäe turu hiljuti avatud puu- ja köögiviljamajas reede keskpäeval ostjaid eriti polnud – vaid mõni vanem naisterahvas uudistas, mida osta. Selge on aga ka see, et turul käiakse rohkem ikka kas nädalavahetusel või siis pärast tööd, kui inimestel on rohkem vaba aega.

Lasnamäe turul liikus aga isegi keset tööpäeva inimesi, kuigi mitte massiliselt. See näitab, et kolme kinnise paviljoni ehitamine oli igati hea mõte. Hea mõte on seegi, et otse tururväravasse tehti uus bussipeatus, et lasnamäelastel oleks turule võimalikult lihtne ligi pääseda.

«Lasnamäe turul tahamegi inimestele pakkuda niisugust kaupa, mida marketitest ei saa – näiteks värsket kala ja kodumaist liha otse tootjatelt,» ütles Lokk. «Ka puu- ja juurvili peaks turul olem kvaliteetsemas valikus, kui on marketites.»

Ta lisas, et turupaviljonide müügikohad on peaaegu täis. Üks piimamüüja läks küll minema, kuid firma rahaline olukord ei võimaldanud tal edasi tegutseda. Samas ootab Lokk pikisilmi Virumaa lihatootjat, kes on endale broneerinud päris suure müügikoha ja isegi külmkambri valmis ehitanud. See on aga vaid aja küsimus, millal müüja kohale tuleb.

«Me peame edasi minema ning tahame rahvale pakkuda midagi muud, kui on keskturg, luua siia turukultuur, kuhu erasektor ei ole võimeline niipalju investeerima,» kinnitas Lokk. «Nõmme turu kogemus ju näitab, milline on turgude aura.»

Lasnamäe turul kala müüva firma OÜ Shteinle Kaubandus omanik Oleg Shteinle ütles, et turg on alles noor ning võtab veel aega, et ostjad sinna tulevad. Aga on juba tulnud, sest nad mõistavad, et just sealt saab kõige värskemat kala Lasnamäel. Eile turul ringi käies liigutasid silmud end veel, mis näitab, et kaup on ikka täiesti värske.

«Selleks, et ostjad tuleksid, tuleb tööd teha, aga Lasnamäe turg avati alles detsembris,» mainis Shteinle. Ta lisas, et Lasnamäe turu kõrval võiksid olla suuremad parklad, et näiteks saaks sinna tuua ka bussidega soomlasi, kes tunnevad suurt huvi Eesti värske kala vastu, nagu suvise kalaturu kogemus on näidanud.

Shtein märkis, et Lasnamäe turul müüb tema firma tõeliselt käsitsi töödeldud kala, mille on ka ise püüdnud. Seega on tegemist tõeliselt värske kalaga. Seda näitasid ka kastid, kus silmud alles ennast liigutasid. Üha rohkem on tulnud püsikliente, kes soovivad niisuguseid mereande osta, mistõttu on perspektiiv täiesti olemas.

Laasnamäe turul on oma müügikoha avanud ka firma Juustukuningad, kust on võimalik osta juuste, mida saab veel vaid Rottermanni keskusest ja Nõmme turult. Valik on tõesti suur ning ostjaid jätkub. Müüja Linda Koppel üles, et kui see uus koht üles leitakse, siis tullakse üha enam kohale ning antakse ka tuttavatele teada.

«Tundub, et inimesed on endale juustukultuuri avastanud,» ütles Koppel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles