Tõnis Oja: Super Mario päästis euro?

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja.
Tõnis Oja. Foto: Liis Treimann.

Muidugi on veel vara öelda, kas euro on ikka lõplikult päästetud ehk teisisõnu, kas eurotsooni täielik lagunemine või mõne liikmesriigi lahkumine on ära hoitud. Niipalju võib aga küll öelda, et võrreldes aastatagusega oleme eurotsooni lagunemisest kaugenenud ja euro ümber valitsev närvilisus on märkimisväärselt taandunud.

Poliitikud ja keskpankurid räägivad nagu ühest suust, et Euroopa võlakriisi leevendumise põhjuseks on poliitilised otsused ja eelseisvad reformid, mis juhivad meid eelarve- ja pangandusliidu suunas.

Arvan, et see on lihtsalt diplomaatiline jutt. Fiskaalleping, ühtne pangandusjärelevalve, ühtne hoiuste tagamise süsteem ja muud abinõud, juhul kui need suudetakse rahuldaval tasemel ellu viia, võivad aidata ära hoida küll järgmise, aga võib-olla alles ülejärgmise kriisi, aga praeguse kriisi leevendamisel on nende tähtsus olnud üsna väike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles