Anders Tsahkna mõisteti süüdi dokumendivõltsimises

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohus langetas otsuse Anders Tsahkna ja Balti Radiodiagnostika OÜ kriminaalasjas.
Harju maakohus langetas otsuse Anders Tsahkna ja Balti Radiodiagnostika OÜ kriminaalasjas. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus mõistis endise sotsiaalministri nõuniku Anders Tsahkna pistise võtmises õigeks, dokumentide võltsimises ja nende kasutamises aga süüdi.

Samuti mõistis kohus Tsahkna õigeks mõjuvõimuga kauplemises ja toimingupiirangu rikkumises, sest riigiprokurör loobus sellest süüdistusest. Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus taotles neis süüdistuspunktides Tsahkna õigeksmõistmist seoses riigikohtu lahendiga, mis puudutas mõjuvõimuga kauplemist, selgitas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Karistuseks mõistis kohus Tsahknale kolm kuud ja 28 päeva tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Samuti mõistis kohus süüdi Balti Radiodiagnostika OÜ dokumendi võltsimises ja nende kasutamises ning mõistis ettevõttele liitkaristuseks rahalise karistuse 5000 eurot.

Kohus mõistis Tsahknalt riigi kasuks välja sundraha summas 480 eurot ning raamatupidamisekspertiisi jaoks kulunud summa 2396, 69 eurot.

Balti Radiodiagnostika OÜ-lt mõisteti riigituludesse sundraha summas 480 eurot.

Kaebab edasi

«Kohus mõistis Tsahkna süüdi ainult dokumendi võltsimises. Selles osas kaebame otsuse kindlasti edasi, kuna Tsahknal puudus igasugune tahtlus dokumenti võltsimiseks ja käibemaks oli riigile tasutud juba enne, kui Tsahkna vastu menetlust alustati,» ütles Tsahkna kaitsja vandeadvokaat Raul Ainla.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles Postimehele, et tutvub kõigepealt kohtuotsuse terviktekstiga ning otsustab seejärel lõplikult, kas kaebab otsuse edasi.«Jään oma kohtuvaidlustes väljendatud seisukohtade juurde ja olen jätkuvalt veendunud, et mõlemad kuriteod on tahtlikult ja teadlikult toime pandud,» ütles Evestus.

Maakohtu otsust saab vaidlustada, teatades sellest maakohtule kirjalikult 7 päeva jooksul alates kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisest ning esitades apellatsioonkaebuse 15 päeva jooksul alates päevast, mil kohtumenetluse poolel on võimalik kohtus tutvuda kohtuotsusega Tallinna ringkonnakohtule Harju maakohtu kaudu.

Prokuratuur süüdistas Tsahknat pistise nõudmises ning võtmises, kui nõudis uurimisandmetel kahe meditsiinitehnikaga tegeleva ettevõtte vahelise müügitehingu eest ühelt osapoolelt pistisena osa tehingu maksumusest. Samuti süüdistati Anders Tsahknat dokumendi võltsimises, mille alusel on võimalik omandada õigusi ja vabaneda kohustustest, ning võltsitud dokumendi kasutamises eesmärgiga omandada õigusi ja vabaneda kohustustest.

Reformierakonda kuuluv Anders Tsahkna alustas tööd reformierakondlasest sotsiaalminister Maret Maripuu nõunikuna 2008. aasta märtsis. Sotsiaalministeerium peatas Tsahknaga töösuhte 2009. aasta juunis pärast tema suhtes algatatud kriminaalasja avalikuks tulekut. Tsahkna töölt eemaldamise ajal oli sotsiaalminister Hanno Pevkur.

Tsahkna oli aastatel 2001-2004 Tallinna sotsiaalvaldkonna abilinnapea. 2004. aasta septembris lahkus ta Tallinna abilinnapea kohalt omal soovil pärast Tallinna diagnostikakeskuse enamusosaluse müügist tekkinud skandaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles