«Utria dessant 2013» rajale läheb 18 võistkonda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utria dessant 2010.
Utria dessant 2010. Foto: Vaivara vald

Ööl vastu reedet, 18. jaanuari Jõhvis startivale luurevõistlusele on registreerinud 14 võistkonda Eestist, 2 Soomest, esimest korda osalevad talvisel luurevõistlusel Hollandi ja Austria võistkonnad.

Võistluse peakorraldaja ERNA Seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul tuleb võistlejail kahe öö ja ühe päeva jooksul lahendada ülesandeid, millega iga kaitseväelane oma igapäevases väljaõppes kokku puutub. Ekstreemsust lisavad võistlusele aga Ida-Virumaa heitlikud talvised ilmad ja raskesti läbitav maastik.

«Edu tagab koostöö- ja meeskonnavaim,» rõhutab Meelis Rätsep.

Vaivara valla, Kaitseliidu ja ERNA Seltsi korraldatud võistluse korraldamise põhiraskus lasub Kaitseliidu Alutaguse Maleva meestel ja naistel, abilisi on korraldajail ka teistest Kaitseliidu malevatest, samuti Kaitseliidu peastaabist.

Eelmise aasta «Utria dessandi» võitis Scoutspataljon, teisele kohale tuli KL Tartu malev ja kolmandale Vahipataljoni võistkond.

«Utria dessandiga» meenutatakse Vabadussõja suurimat dessantoperatsiooni, mis korraldati 17.-19. jaanuaril 1919. aastal Utria randa. Eesti väed koosnesid toona peamiselt Soome vabatahtlikest major Martin Ekströmi (VR I/1, VR II/3) juhtimisel, kokku 600 meest. 400-mehelist Eesti dessantpataljoni juhtis alamkapten Karl Aleksander Paulus.

Lisaks võitlesid Eesti poolel ülekaaluka punaväe vastu Narva Kaitseliidu salk, Vene valgete Põhjakorpuse ohvitseride ning dessandis osalenud laevade madrustest formeeritud kuulipildurite rühmad. Operatsiooni üldjuht oli kapten Johan Pitka (VR I/1). Operatsiooni käigus puhastati punavenelastest 18. jaanuaril esmalt Narva-Jõesuu ning 19. jaanuaril Narva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles