Linnavolinik päris Savisaarelt piima kasulikkuse kohta aru

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesikäpa kommid.
Mesikäpa kommid. Foto: Sille Annuk.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kinnitas linnavolinik Nikolai Stelmachi arupärimisele vastates, et piima ei saa kuidagi pidada inimese organismile kasulikumaks kui komme või maiustusi.


Stelmach esitas linnapeale arupärimise küsimusega, miks peab piima ja piimatooteid müüv väikeettevõtja Uljana Zajets maksma Nõmme turul 2,4 korda suuremat üüri kui Kalev Chocolate Factory. Linnapea selgituse kohaselt on see niimoodi, sest Zajets ja Kalevi kommivabrik konkureerisid erinevatele müügipindadele, mille üüri alghinnad olid samuti erinevad.

Seejärel nõudis Stelmach oma arupärimises Savisaarelt kinnitust selle kohta, et rendikonkursi tulemusi ei mõjutanud Savisaare sõbra ja toetaja, Kalevi suuromaniku Oliver Kruuda isik. Arupärimise vastus annab selle kohta ohtrasõnalise kinnituse.

Viimane küsimus linnapeale esitatud arupärimises kõlas: «Kas Te nõustute minuga, et piim ja piimatooted on tervisele oluliselt kasulikumad kui kommid ja maiustused? Kas linnavõim tunnistab üheks oma ülesandeks juurutada tallinlaste seas tervislikke eluviise, sealhulgas - tervisesõbralikke toitumisharjumusi? Kas tervisliku toitumise huvides võiks olla hoopis nii, et munitsipaalturul nõutakse kommide ja maiustustega kauplejalt 2,4 korda suuremat üüri kui piima ja piimatoodete müüjalt?»

Selles osas jäi Savisaar hoopis teisele arvamusele kui arupärimise esitaja: «Kindlasti ei saa Teiega nõustuda, et piim ja piimatooted on tervisele oluliselt kasulikumad kui kommid ja maiustused. On palju inimesi, kellel on laktoositalumatus (mõnede uuringute kohaselt kuni 25 protsenti Eesti elanikest) ning seetõttu ei ole piim ja piimatooted nende tervisele kasulikud. Samas on leitud, et šokolaad sisaldab flavonoide, mis toimivad organismis antioksüdantidena ning on seega ka kasulik tervisele. Kõiki toiduaineid tuleb tarbida mõistlikult ja õiges koguses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles