Laevakapten: Bermani poeg pettis mind

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakapten Oleg Oikimus esitas BLRT praeguste omanike vastu pretensioonika hagi, mille taga kostja näeb ettevõtte vähemusaktsionäride huve.
Laevakapten Oleg Oikimus esitas BLRT praeguste omanike vastu pretensioonika hagi, mille taga kostja näeb ettevõtte vähemusaktsionäride huve. Foto: Liis Treimann

42-aastase laevakapteni staažiga Oleg Oikimus kaebas kohtusse Balti laevaremonditehase (BLRT) suuromaniku Fjodor Bermani poja Mark Bermani, keda süüdistab oma vähese informeerituse ärakasutamises. Oikimus väidab, et talle maksti temale kuulunud BLRT aktsiate eest nende tegelikust väärtusest 18 korda vähem.

73-aastane Oleg Oikimus jõudis BLRTs töötada 35 aastat. Saades 2009. aastal seitsmekümne aastaseks läks ta puksiirlaeva Amigo kaptenina ametlikult pensionile. Pikaajalise tubli teenistusega oli temast saanud BLRT kümne B-aktsia omanik. Iga aktsia nominaalväärtuseks oli raamatupidamises märgitud tuhat krooni ehk umbes 64 eurot. Kokku seega 640 eurot.

2010. aasta juulis sai Raasikul oma abikaasa isamajas pensionipõlve pidav Oikimus ootamatu telefonikõne. Helistajaks oli ettevõtte juhi Fjodor Bermani poeg Mark, kes uuris, kas endine laevakapten oleks huvitatud oma aktsiate maha müümisest.

See oli aeg, kus Bermanitel oli puhkenud ettevõtte vähemusaktsionäridega terav konflikt. Bermanid vajasid BLRTs otsustamiseks ettevõttes rohkem kui viiekümne protsendilist osalust ja otsisid võimalusi aktsiate juurdeotsmiseks.

Oikimusele kuulus vaid 0,08 protsenti BLRT 12 480 B-aktsiast. Ent temasarnaseid passiivseid väikeaktsionäre oli ettevõttes veel sadu. Ja tol hetkel olid nad kõik enamusosaluse kindlustamisega tegelevate Bermanite potentsiaalses huviorbiidis.

Mark Bermani ettepanek Oikumusele oli pealtnäha ilus – ta ostab mehe kümme aktsiat nominaalväärtusest kaheksa korda kõrgema hinnaga. Kokku 80 000 krooniga. «Ütlesin talle, et ma ei ole valmis talle selle kohta kohe vastama,» räägib Oikimus nüüd. «Nädal hiljem helistas ta mulle uuesti ja küsis, kas ma olen asja üle järgi mõelnud.»

Oikimus oli tehinguga nõus. «No elu tahab elamist ja palju sellest pensionist ikka jagub,» ütleb ta. Berman tuli talle autoga järele ja koos sõideti tehingut vormistama Lasnamäele Swedbanki kontorisse. Raha kanti Oikimusele üle juba samal päeval, 3. augustil.

Nüüd on Oikimus esitanud selle tehingu tühistamiseks kohtusse hagi. Teda eesseisvas kohtuvaidluses esindav rahvusvaheline advokaadibüroo Sorainen väidab, et ettevõtte tegelikku väärtust arvestades oleks BLRT kümne B-aktsia ostuhind olema 95 650 eurot.

Mis edasi sai, kes on Oleg Oikimus ja kas tema pretsedenditu hagi taga võivad olla Bermanitega tülis olevad ettevõtte vähemusaktsionärid, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles