Kohus käskis Tallinnal Trepi tänava müüri lammutada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik nitab Trepi tänava äärset müüri, mille ülemine osa tuleb kohtuotsuse kohaselt maha lammutada.
Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik nitab Trepi tänava äärset müüri, mille ülemine osa tuleb kohtuotsuse kohaselt maha lammutada. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu 5. novembril võttis riigikohus vastu otsuse, et Tallinna linn peab lammutama eramaale ehitatud müüri Harju tänava haljasala läbiva Trepi tänava ääres.


Tänava rekonstrueerimise käigus ehitati väljakaevamistel paljastunud müürijäänustele nende konserveerimiseks ja pinnase tänavale valgumise takistamiseks peale uus müür. See ei meeldinud aga kõrvalkrundi omaniku OÜ Uranose juhile Heino Viigile. Ta leidis, et kuna temal pole oma krundil ehitusõigust, siis ei tohi sinna ehitada ka linn. Uranos viis asja kohtusse ja võitis.

Jutt on Trepi tänava vasakpoolsest müürist, kui vaadata Harju tänava poolt. Uranosele kuulub maatükk, mis jääb Trepi tänava ja praeguse liuvälja vahele. Eile võttiski linnavalitsus vastu otsuse, mis valmistab ette kohtuotsuse täitmist. «Kui te küsite, kas see on mõistlik otsus, siis vastan, et loomulikult mitte, aga linn täidab riigikohtu otsust. Ja kui omanik soovib, et tema maa peal oleks liivahunnik, siis tuleb tema soovi austada,» lausus abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Ta lisas, et suurem osa müürist ja Nõelasilm jäävad alles. «Lammutustööde osa ei ole väga suur, aga selleks tuleb kõigepealt tellida projekt, kooskõlastada see riigi muinsuskaitseameti ja kõnealuse krundi omanikuga. Kui kaua see kõik kestab, ei oska praegu öelda,» lisas abilinnapea.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna juhataja Boris Dubovik ütles Postimehele, et praegu on kaalumisel mitu varianti, kuidas kohtuotsus kõige väiksemate kahjudega täita. «Kohtuotsus tuleb täita ja see tähendab, et tuleb lammutada see müüriosa, mis on laotud arheoloogiliste kaevamiste käigus välja tulnud varemetele. Kohtuotsuses ei ole öeldud, et me peame terve tänava kinni ajama ja sinna peale muru külvama. Seetõttu me teeme tänava natuke kitsamaks ja ehitame tema müüri kõrvale uue tugiseina,» lausus Dubovik.

«Tema maale jääv müüriosa tuleb lammutada ja taastada muru kuni selle uue seinani. Selle tõttu muutub tänav maksimaalselt 20 sentimeetrit kitsamaks. Uus sein võiks olla postide vahele paigutatud tugevast klaasist või siis lihtsalt selline õhuke kivimüür,» lisas ta.

Müüril on praegugi selgelt näha, missugune on vana, väljakaevamistel paljastunud müüriosa ja missugune on hiljem peale ehitatud. «Selleks, et vana müür konserveerida ja tänavat eksponeerida, ei olnud muud võimalust kui tuli müür kõrgemaks ehitada,» lausus Dubovik.

Kõige hullem on asja juures see, et tänava tagumises otsas oleva Nõelasilma nime kandva võlvitud värava üks serv tuleb samuti maha lõigata, sest seegi jääb naaberkrundile. «See on juba tõsisem töö, aga põhimõtteliselt jääb Nõelasilm siiski alles. Lihtsalt palju raha ja tööaega läheb raisku,» nentis muinsuskaitsja.

Linn on pidanud OÜ Uranosega ka läbirääkimisi maa ostmiseks, kuid kuna linnavõimu pakutava ja omaniku küsitava hinna vahe on umbes kümnekordne, siis ei ole tehingust siiani asja saanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles