In memoriam Arnold Leetsar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetsare grupp 1948. aastal: (vasakult) Arnold Leetsar, Maria Ratiste, Boris Luur, Harri Saartson, Eduard Tamm.
Leetsare grupp 1948. aastal: (vasakult) Arnold Leetsar, Maria Ratiste, Boris Luur, Harri Saartson, Eduard Tamm. Foto: riigiarhiiv

8. jaanuaril suri 90-aastasena viimane Eesti metsavendade rühmapealik, üks julgeoleku poolt enim peljatud Pärnumaa metsavendade juhte Arnold Leetsar. Kartmatust mehest kirjutavad julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross ja Okupatsioonide muuseumi teadur Martin Andreller.

Üks legendaarne metsavend, Aksel Mõttus, alustas siis, kui oli saanud mõne relvavenna surmateate, oma kirju sõnadega: «Metsavendadest on lahkunud…». Ise ütles ta selle kohta nii: «Lehed langevad ühekaupa, kuni metsavendluse puu on lage.»

Eelmisest nädalast on metsavendluse puu jälle korvamatult lagedamaks saanud, langenud on üks nendest, kes selle puu surematuks tegi. Metsavendadest on lahkunud Arnold Leetsar, viimane veel äsja meie seas olnud Eesti metsavendade rühmapealik, üks omaaegseid ning julgeoleku poolt enim peljatud Pärnumaa metsavendade juhte, kes 16. juunil oleks saanud 90-aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles