Isamaa ja ilu Tartu tudengite võitluses

Krista Piirimäe
, kunstikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Ken of Estland», eesti mees.
«Ken of Estland», eesti mees. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Kõrgema Kunstikooli maalingute osakonna IV kursuse tudengid on Nooruse galerii keldris üles pannud intrigeeriva näituse «Ilu oletus», kus kunstiteoste kõrval on iga autor kirjutanud seinale oma arvamuse kunstist, nagu «Mis on tõeline, ongi ilus», «Kas maalikunst peab olema ilus?», «Kas see, mis naudingut pakub, ongi hea ja ilus?».

Kunstistaaril Andrus Kasemaal on vastus ammu olemas: «Kõik kunstid jagunevad kahte lehte, ühed on rakendus-, teised kujutavkunstid. Niipea kui graafika või maal hakkavad inimesele meeldima, inimene hakkab nautima, on see rakenduskunst. Inimene rakendab kunsti enda jaoks. Ilu võib olla ainult valusalt ilus.»

Galerii põhikorruse näitus on veelgi intrigeerivama pealkirjaga – «Pärast lõppu». Väljas on Jüri Kase üliõpilaste klassikalistele reeglitele vastavaid kompositsioone, kus autorid on suure vaevaga saavutanud selle, mille Kasemaa on ära keelanud. Vähemalt mina ei ütle sõna …

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles