Eurooplased peavad poliitikat meeste mängumaaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised eriti Euroopa tasemel poliitikasse ei kipu
Naised eriti Euroopa tasemel poliitikasse ei kipu Foto: Reuters

Euroopa Komisjoni tellimusel kõikides Euroopa Liidu riikides läbi viidud küsitlusest selgus, et poliitikat peetakse peamiselt meeste mängumaaks ning vähemalt Euroopa tasandil naised sellest mängust osa võtma ei kipu.

Valdav osa Euroopa meestest ja naistest - 74 protsenti - jagab seisukohta, et poliitilisel areenil domineerivad mehed, teatas Eestis küsitlust koordineerinud uuringufirma Saar Poll.

Eestis on koguni kaheksa naist kümnest (79 protsenti) veendunud, et poliitika on peamiselt meeste mängumaa. Soome naised, kelle uhkuseks on sookaaslasest riigipea, jäid antud küsimuses kõige sagedamini eriarvamusele (selle väitega nõustus vaid 51 protsenti).

Vähemalt Euroopa Parlamendi tasandil ei soovi Eesti naised meeste mängu ka sekkuda: meil on teiste liikmesriikidega võrreldes kõige vähem neid naisi, kelle meelest peaksid mõlema soo esindajad europarlamendis võrdselt esindatud olema (20 protsendi hinnangul). Skaala teise otsa paigutusid Rootsi ja Iirimaa naised (vastavalt 74 ja 67 protsenti).

Sotsioloog Andrus Saar märkis, et ehkki Eesti elanike suhtumised naise rolli on viimase paarikümne aasta jooksul muutunud oluliselt mitmekesisemaks, on teatud sfäärides Eesti avalik arvamus siiski väga tugevalt kinni traditsioonilistes soorollides. «Kusjuures tegu ei ole lihtsustatult ainult meeste maailmapildi rigiidsusega, vaid ka Eesti naiste arusaamad muutuvad suhteliselt aeglaselt.»

«Eesti avalikku arvamust mõjustavad vabaturumajanduse põhimõtted: kõik on võrdsed ning kellelegi ei tohi mingeid eelistusi teha. Traditsioonilised soorollidest vabanemise vaevad segatuna nõrgalt reguleeritud kapitalimajanduse põhimõtetega loovadki pinnase Eesti avaliku arvamuse kujunemisele, mis pooldab naiste madalat osakaalu Euroopa Parlamendis,» leidis Saar.

Küsitlus viidi uuringusarja Flash Eurobarometer raames läbi 9.-13. veebruaril ja selles osales kokku 35 000 naise ja 5500 mehe üle terve Euroopa. Eestis küsitleti 1005 elanikku, uuringu läbiviimist koordineeris OÜ Saar Poll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles