Neli omavalitsusliitu avaldas riigiasutuste ümberpaigutamisele toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister on teinud esialgu ettepaneku 13 asutuse kolimiseks.
Põllumajandusminister on teinud esialgu ettepaneku 13 asutuse kolimiseks. Foto: Corbis / Scanpix

Viljandi, Jõgeva, Rapla ja Valga maakonna omavalitsuste liit avaldasid toetust põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi ideele kolida osa riigiasutusi Tallinnast maakonnakeskustesse.

Omavalitsusliitude esimehed märkisid riigikogule, valitsusele ja regionaalministrile täna saadetud pöördumises, et toetavad ideed suurendada Eesti riigi esindatust väljaspool pealinna. «Arvestades tänapäeva Eesti rahvastikuprotsesse ja arenguid ning viimase rahvaloenduse tulemusi, pole avaliku sektori asutuste paiknemine Tallinnas sellisel määral põhjendatud,» ütlesid nad.

Nende sõnul on riigiasutuste tsentraliseerimist põhjendatud suurema efektiivsusega, kuid samas pole olemas arvutusi, mis seda tõestaks. Nad viitasid riigikontrolli 2010. aasta aruandele, mille kohaselt ei ole riigiasutuste ümberkorralduste maksumuse kohta usaldusväärseid kalkulatsioone enne ja pärast ümberkorralduste elluviimist tehtud ega kokkuhoidu mõõdetud.

Omavalitsusliitude juhtide sõnul on rahvaloenduse tulemusi arvestades selge, et inimesed liiguvad sinna, kus on töökohad. Riigiasutuste Tallinnast väljaviimine mitmekesistaks nende hinnangul töökohtade valikut ja tööjõuturgu, luues eeldused ka noorte ja haritud inimeste jäämiseks maapiirkonda.

Konkreetne tegevus- ja ajakava võiks valmida aasta lõpuks.

«Ühtlasi võib arvestada, et koos spetsialistidega tulevad kaasa perekonnad ning tekkiv sünergia toidab nii kohaliku omavalitsuse tulubaasi, ettevõtlust ning aitab lasteaedadel ja koolidel elujõulisena püsida. Avaliku sektori töökohad toovad maakonda kvalifitseeritud tööjõudu, mistõttu on piirkond ka ettevõtlusele atraktiivsem,» laususid nad ja lisasid, et riigiasutuste jätkuva tsentraliseerimise puhul peab arvestama järjest suureneva regionaalse tasandamise vajadusega.

Viljandimaa omavalitsusliidu esimees Ene Saar, Jõgevamaa omavalitsusliidu esimees Toivo Tõnson, Raplamaa omavalitsusliidu esimees Mart Järvik ja Valgamaa omavalitsusliidu juht Madis Gross tegid valitsusele ettepaneku, mille järgi võiks plaani kavandama hakata ministeeriumidevaheline koda või regionaalminister, kaasates eksperte ja teadlasi. Konkreetne tegevus- ja ajakava võiks nende hinnangul valmida aasta lõpuks.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tegi jaanuari alguses ettepaneku kolida Tallinnast välja 13 asutust, et suurendada riigi esindatust maakondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles