AKI: linn ei tohi küsitluses kogutud lapsevanemate andmeid tulevikus kasutada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine mänguväljak.
Talvine mänguväljak. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinn ei või lasteaialaste vanemate küsitluse täitmisel kogutavaid isikuandmeid hiljem ühelgi teisel eesmärgil kasutada, rõhutab andmekaitse inspektsioon.

AKI meenutas, et haldusorgan võib isikuandmeid töödelda avaliku ülesande täitmise käigus seadusega ettenähtud kohustuse täitmiseks. «Koolieelsete lasteasutuste ülalpidamisega seotu on kohaliku omavalituse korralduse seaduse kohaselt omavalitsusüksuse korraldusala. Oleme varem leidnud, et parema teenuse pakkumise eesmärgil võib haldusorgan viia läbi küsitlusi, kui see jääb avaliku ülesande piiresse,» sõnas AKI pressinõunik Stiina Liivrand.

«Andmekaitse inspektsioonile ei ole teada küsitluse täpne eesmärk, kuid küsitluse läbiviija peaks mõtlema läbi, ega küsitud andmete hulk ole ülemäärane. Täpsemalt, kas küsimuste vastused peavad olema isikustatud ning kas vajatakse tingimata vastaja e-posti aadressi,» märkis Liivrand.

«Andmekaitse Inspektsioon rõhutab, et küsimustiku käigus saadud isikuandmeid ei ole lubatud kasutada ühelgi teisel eesmärgil tulevikus,» lisas ta.

Samuti tuletas inspektsioon meelde, et sarnaste küsitluslahtrite täitmiseks võib inimene teinekord kasutada andmeid, sh e-posti aadressi, mis ei viita otseselt inimese pärisandmetele.

Tallinn palus lasteaedade lastevanematel täita küsimustiku selle kohta, millist uut mänguväljakut nad oma lasteaia õuele juurde soovivad, nõudes enne vastama asumist lapsevanemate täisnime, vanust, sugu ja e-posti aadressi.

Raepressi andmetel oli tänaseks küsimustiku täitnud juba üle 8000 lapsevanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles