Tallinna linnavõim ajas Linnalehe tänavatelt ära

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalehte tulevikus enam tänavalt võtta ei saa, sest linnavõim tahtis ajalehe levikastide kaudu ka oma trükiseid levitada.
Linnalehte tulevikus enam tänavalt võtta ei saa, sest linnavõim tahtis ajalehe levikastide kaudu ka oma trükiseid levitada. Foto: Heiko Kruusi

Tasuta levitatav Linnaleht toimetas täna Tallinna tänavatelt ära oma levimajakesed, sest Kesklinna valitsusel tekkis plaan hakata samadest kastidest levitama ka oma trükiseid.


Tasuta Linnalehte on tänavatel asuvatest punastest majakestest levitatud juba kolm aastat, kuid sellele tuli ootamatu lõpp, sest järgmise kolmeaastase lepingu pakkumisse kirjutas Kesklinna valitsus ootamatult sisse uue nõudmise: aegadel, mil kastidest Linnalehte ei levitata, peab linnavõim saama jaotuskastide kaudu levitada oma väljaandeid või reklaamtrükiseid.

«Kuna lehekastidel on kirjas Linnalehe nimi, rikuks samadest kastidest linnavõimu trükiste jagamine nii kaubamärgiseadust kui ka reklaamiseadust. Tekkis olukord, kus enampakkumisel osaledes pidanuks Linnaleht leppima teadmisega, et võidu korral asub ta seadust rikkuma. Oma kaubamärgi all Tallinna linna väljaantavaid trükiseid levitades oleks tegemist inimestele eksitava info jagamisega,» selgitas Linnalehte teenindav Ekspress Grupi jurist Ülar Maapalu.

Linnalehe peatoimetaja Tiina Kangro ütles, et vaatamata Linnalehe esindaja püüdlustele linnavõimu esindajatega läbi rääkida ja lahendust otsida pole see tulemusi andnud. «Seega peame nüüd vabandust paluma oma lugejate ees, kes on harjunud Linnalehte tänavamajakestest võtma, ning paluma neil sobitada oma marsruudiga mõni teine levipaik,» ütles Kangro.

Ta lisas, et lugejatel ei jää leht siiski saamata, sest Linnalehe levisüsteem on mitmekihiline ja leht on edaspidigi saadaval paljudes büroohoonetes, õppeasutustes,
ostukeskustes ja teistes avalikes ruumides. Samuti on olemas leping Linnalehe jagamiseks trammides ja trollides, kus linnavalitsus on hakanud jagama ka oma väljaandeid Pealinn ja Stolitsa.

Kesklinna vanem Marek Jürgenson näeb asja hoopis teises valguses. «Linnaleht pole püüdnud meiega mingeid läbirääkimisi pidada, sest läbirääkimisteks ei saa pidada meili teel saabunud kirja, kus teatatakse, et väljakuulutatud pakkumisel ei ole plaanis osaleda, kuna tingimused ei ole vastuvõetavad,» ütles Jürgenson Postimees.ee'le.

Ta lisas, et möödunud kolme aasta jooksul on tänavatele paigutatud jaotuskastide täituvus lehtedega olnud äärmiselt kõikuv ning tavapärane on pigem olukord, kus jaotuskastid seisavad tühjadena. «Kuna hetkel pannakse lehti kasti ainult kahel päeval nädalas, tõstataski see küsimuse, kas teatud juhtudel oleks võimalik ka linnal oma trükiseid sealt jagada. Tegemist ei ole erakordse ja unikaalse lisatingimusega. Välimeedia ettevõtted, kes samuti majandavad end vaid reklaamirahadest, on näiteks samuti aastaid andnud oma reklaamkonstruktsioone teatud arv kordi aastas tasuta Tallinna linna ürituste reklaamimiseks,» selgitas Kesklinna vanem.

« Kui tegemist on linnarajatise väljarentimisega, siis on linnal õigus ka tingimusi seada. See ei välista läbirääkimisi, kuidas toimida vastastikuse koostöö korraldamisel nii, et parema eesmärgi nimel toimides oleks samas tagatud vastavus ka reklaami- ja kaubamärgiseadusele. Paraku Linnaleht läbirääkimisi selles küsimuses alustada ei soovinud, millest on meil siiralt kahju,» kinnitas Jürgenson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles