Kalle Muuli: ristlaane lahkumine

Kalle Muuli
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Toome ja Rein Ristlaan
Indrek Toome ja Rein Ristlaan Foto: EFA

Eestimaa kommunistliku partei juht Karl Vaino tegi 16. jaanuaril 1988 ootamatu käigu. Rahva suureks imestuseks laskis ta ideoloogiasekretäri ametist lahti oma kuuleka kannupoisi Rein Ristlaane ja pani asemele eestimeelse Indrek Toome.

Ristlaan oli noores põlves olnud tõsine rahvuslane. Ta agiteeris koolikaaslasi mitte astuma komsomoli ja oli Tallinna 10. keskkooli (Nõmme gümnaasiumi) lõpuklassis üks kahest noormehest, keda koolil ei õnnestunudki keelitada selle punaühinguga liituma. Abituriendina olevat Ristlaan kandnud koguni sinimustvalget sõrmust, mis tol ajal oli võrdväärne kuriteoga.

Ka pärast Tallinna Polütehnilise Instituudi lõpetamist keemikuna tegi Ristlaan veel mitu aastat ausat tööd. 30-aastaselt sai aga Paulusest üleöö Saulus – Ristlaan astus komparteisse ja temast sai okupantide üks kõige innukamaid sabarakke. Kerkinud viimaks EKP KK ideoloogiasekretäri toolile, täitis ta ülipüüdliku karjeristina Vaino iga pisimatki käsku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles