Vene saatkond tühistas Mart Laari viisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Margus Ansu

Venemaa Tallinna saatkond tühistas Mart Laarile juba väljaantud turismiviisa Kaliningradi külastamiseks.

 Venemaa Tallinna saatkond jäi Laari viisakeeldu kommenteerides napisõnaliseks.

«Härra Laari sissesõit Venemaale on ebasoovitav,» ütles saatkonna pressiesindaja Maksim Kozlov Postimees.ee'le.

Täiendavatest kommentaaridest Kozlov keeldus, lisades, et Laaril on õigus taotleda uut viisat.

Isamaa ja Res Publica Liit seostab viisa tühistamist Laari tegevusega kommunismi kuritegude teadvustamisel ning nende hukkamõistmisel samal kombel, nagu seda on tehtud natsismi kuritegudega.

«Viisakeeluga astun ühte ritta Carl Bildti ja teiste Lääne poliitikutega, kel tänase Venemaa natsi-Saksamaaga võrdlemise tõttu samuti probleeme Vene viisadega on olnud,» tõdes Laar.

«Mart Laar on sellel teemal kirjutanud nii artikleid kui raamatuid, tema eestvedamisel asutatud Kommunismi Kuritegude Uurimise Sihtasutus on koondanud samasihilisi organisatsioone kogu Euroopast ning aidanud koordineerida nende tegevust,» teatas erakond täna.

Euroopa Parlamendi 2. aprilli deklaratsioon, kus mõisteti esimest korda kommunismi kuriteod hukka samal tasemel natsismiga, tekitas erakonna hinnangul Moskvas tugevat ärritust, mille üks ilming on riigiduumas arutlusel olev seadus, millega ähvardatakse kriminaalkaristusega «ajaloovõltsijaid» ning astutakse vastu natsismi ja kommunismi kuritegude ühele pulgale seadmisele.

Laari sõnul ei ole Venemaa otsus üllatav, sest riigiduumas ettevalmistatav seadus annab tänase Venemaa juhtide hoiakutest selge pildi.

«Kommunismi kuritegude hukkamõist on Kremli meelest eriti õrn teema ilmselt seetõttu, et seda nõutakse ka Venemaalt endalt, Kreml on aga otsustanud Venemaa identiteedi rajada Nõukogude impeeriumi pärandile,» rääkis Laar ning lisas, et ajaloovõltsimises süüdistati teda esimest korda juba 1988. aastal ning sooviti vangi panna.

Laar meenutas 1988. aasta lõpul ajakirjas «Vikerkaar» ilmunud artiklit «Õuduste aeg», kus võrreldi esimest korda avalikult natsismi ja kommunismi kuritegusid.

Samas kinnitas Laar, et toimunu osutab üheselt, et Kommunismi Kuritegude Uurimise Sihtasutus on õigel teel. Sihtasutusel on käsil arvukalt uusi projekte, muuhulgas ülevaade Kesk- ja Ida-Euroopa võitlusest kommunismi vastu ning üleminekust demokraatiale, mida esitletakse sügisel Berliini müüri langemise pidustustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles