Mereväe tuukrid tegid kahjutuks lennukipommid

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppuse käigus leitud lõhkekehade kahjutuks tegemiseks oodatakse luba.
Õppuse käigus leitud lõhkekehade kahjutuks tegemiseks oodatakse luba. Foto: Kaitseväe peastaap

Mereväe miinituukrid lõhkasid eile Tallinna lahest leitud kaks nõukogude päritolu FAB 50 lennukipommi.

 

Lennukipommid asusid 8 meetri sügavuses Tallinna lahes Russalka lähistel, otsest ohtu nad ei kujutanud.

Pommist andis päästeametile teada hobisukelduja. Informatsiooni kontrollima läinud mereväe miinituukrid leidsid teise sarnase objekti. Mõlemad osutusid nõukogude päritolu FAB-50 lennukipommideks.

Lõhkekehad tõsteti tõsteballooni abil ühekaupa pinnale ja pukseeriti ohutusse ja sügavamasse vette, kus nad kahjutuks tehti.

«Otsest ohtu lennukipommid endast ei kujutanud , kui just hobisukeldujad neid katsuma poleks läinud,» ütles mereväe Miinilaevade Divisjoni tuukrigrupi ülem nooremleitnant Ivari Sarapuu.

Sarapuu rõhutas, et kui inimesed leiavad objekte, mille puhul on kahtlus, et tegemist võib olla lõhkekehaga, tuleks sellest kindlasti informeerida päästeameti häirekeskust.

Igal aastal viib merevägi läbi miinitõrjeoperatsioone sõdadest jäänud lõhkekehade leidmiseks ja kahjutuks tegemiseks. Alates taasloomisest on mereväe poolt Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud ligi poolsada meremiini ja muud lõhkekeha.

Miinituukrid on treenitud läbi viima miiniotsimisoperatsioone, tuvastama lõhkekehi ning vajadusel neid kahjutuks tegema, samuti on miinituukrid võimelised vee all filmima ja teostama objekti ülevaatust ning mitmeid parandus- ja remonditöid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles