Hooletusest tulekahju põhjustamine muutub karistatavaks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju. Foto on illustratiivne.
Tulekahju. Foto on illustratiivne. Foto: Tiit Mõtus.

Valitsus kiitis heaks tuleohutuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega kehtestatakse trahvivõimalus inimestele, kes on korduvalt ja hooletusest põhjustanud tulekahju. Eelnõu saadeti riigikogule arutamiseks.

Eelnõu eesmärk on vähendada hooletusest põhjustatud tulekahjusid ning see hõlmab kokku 7 muudatust. Nendest olulisim on trahvivõimaluse kehtestamine inimestele, kes on korduvalt ja hooletusest tulekahju põhjustanud.

Praeguse seaduse põhjal saab tulekahju põhjustajat karistada alles olukorras, kus tema tegevus on juba kaasa toonud ulatuslikud tagajärjed – näiteks asja rikkumise või hävitamisega kaasnenud suure varalise kahju või otsese ohu inimeste elule ja tervisele.

Seadusemuudatus võimaldab hooletusest tulekahju põhjustajaid trahvida kuni 300 trahviühiku ehk kuni 1200 euro ulatuses. Juriidilise isiku puhul kuni 3200 euro ulatuses. Konkreetse karistuse määramine sõltub täpsematest tulekahjuga seotud asjaoludest.

2012. aastal oli kokku 1939 hoone tulekahju, millest 517 oli seotud hooletusega lahtise tule kasutamisel, 174 suitsetamisega ning 90 toidukõrbemisega. Lahtisest tulest või suitsetamisest alguse saanud tulekahjudes hukkub igal aastal enim inimesi.

Teised seaduseelnõu punktid puudutavad tehnilisi muudatusi, näiteks õigusselguse tagamist ehitiste ehitusprojektide ja kasutuslubade heakskiitmisel; tuleohtliku ja suure tuleohuga ajast teavitamise korda; riikliku järelevalve teostamist tulekahju tekkepõhjuste väljaselgitamisel ning ettekirjutuse andmist ehitise või selle osa kasutamise peatamise kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles