Eestist pürgib europarlamenti ka 78-aastane

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Kui kõige noorem europarlamenti pürgija on 24-aastane, siis eakaim sündis temast ligi 54 aastat varem.


Vanim kandidaat on Eestimaa Ühendatud Vasakpartei nimekirjas kandideeriv ajaloolane Malle Salupere. Talle järgnevad eakuselt kaks ainsat Põllumeeste Kogu kandidaati - 76-aastane Kalju Mätik ja 74-aastane Mart-Olav Niklus.

Kui juhtuks hüpoteetiline olukord, kus europarlamenti pääseks vaid kõige eakamad kandidaadid, mahuks nende sekka ka 72-aastane Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esinumber Tunne Väldo Kelam, 70-aastane Libertas Eesti Erakonna liider Jaan Laas ja 64-aastane Kelami parteikaaslane Ene Ergma. Nende kuue keskmine vanus on 72 aastat.

Nooruke Rahvaliit

Noorkandidaatidega paistab silma enim Eestimaa Rahvaliit, kuhu kuulub ka noorim Brüsselisse pürgija - 24-aastane Olav Hoop.

Nooruselt teine on 25-aastane IRLi kolmas number Karoli Hindriks, kellele järgneb kolm 26-aastast: Rahvaliidu esinumber Anto Liivat, tema nimekirjakaaslane Lauri Läänemets ja Oksana Bugaitšuk Vene Erakonnast Eestis. Kui tuleks täita europarlament kuue kõige noorema kandidaadiga, siis viimase koha täidaks 27-aastane Kristjan Pihus Libertasest. Nende kuue keskmine vanus on 26 aastat.

Kõigi 101 tänavuste europarlamendi valimiste kandidaatide keskmine vanus on 45,5 aastat. Meeste keskmine vanus on 46,4 ja naistel 43,4 aastat.

Parteidest pani noorima meeskonna välja Rahvaliit, kelle 12 kandidaadi keskmine vanus on 36 aastat. Neile järgneb Vene Erakond Eestis 42-aastaga. Kolmandat kohta jagavad Reformierakond ja IRL 44 aastaga.

Keskmine vanus - 75 aastat

Kõrgeim keskmine vanus on juba mainitud kahel Põllumeeste Kogu saadikul - 75 aastat. Teisel kohal on Eestimaa Ühendatud Vasakpartei 60 aastaga ning kolmandat jagavad Keskerakond ja Libertas (49 aastat).

Üksikkandidaatide keskmine iga on 43 aastat.

Praktiliselt on ainult eakamate või nooremate kandidaatide europarlamenti pääsemine siiski äärmiselt ebatõenäoline, sest esiteks on mitmed eakad-noored kandidaadid vähepopulaarsetest parteidest ning teiseks toimuvad valimised suletud nimekirjade meetodil ehk sisse pääsevad need, kes on nimekirjas eespool. 78-aastane Salupere on näiteks oma erakonna pingereas viimane.

Tänavu saab europarlamenti valida 7. juunil. Üles on seatud 11 nimekirja ja 6 üksikkandidaati ehk kokku 101 nime. Eestil on europarlamendis kuus kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles