Kuressaarest leitud iidne hauaplaat on ilmselt pärit kiriku põrandast

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare Laurentiuse kirikumüüride uurimiseks tehtavad kaevtööd töid üleeile päevavalgele erakordselt hinnalise leiu – 1650ndatest aastatest pärineva tervikliku hauaplaadi.
Kuressaare Laurentiuse kirikumüüride uurimiseks tehtavad kaevtööd töid üleeile päevavalgele erakordselt hinnalise leiu – 1650ndatest aastatest pärineva tervikliku hauaplaadi. Foto: Reporter.ee

Kuressaare Laurentiuse kirikumüüride uurimiseks tehtavate kaevamiste käigus välja tulnud 1650. aastatest pärinev hauaplaat on kunstiajaloolase Juhan Kilumetsa hinnangul olnud varem kiriku põrandas.

Kuigi plaat on servast pooleks murdunud, näeb ta välja nagu uus, vahendas Reporter.ee videolõik.

Miks hauaplaat kiriku vundamendi juures maa alla peideti, jääb selgusetuks.

«Uuringuid tuleb jätkata, tuleb teha arheoloogilisi kaevamisi selle plaadi alla, et vaadata, kas ta on seotud konkreetse matusega või on ta sattunud siia sekundaarselt,» rääkis kunstiajaloolane Juhan Kilumets.

Kilumetsa hinnangul on see plaat olnud kiriku põrandas.

«Need aadlikud, kelle plaat see on, on olnud maetud kunagi kiriku põranda alla. 17. sajandil oli see üsna tavaline komme, et aadlikud ostsid endale hauaplatsi kirikusse sisse põranda alla ja tähistasid oma hauakoha plaadiga,» rääkis Kilumets.

Praegu ei ole veel selge, mis leitud hauaplaadist edasi saab, vahendas Reporter.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles