Tallinnas ja Harjumaal on tänavu elektrilühisest alguse saanud kümmekond põlengut

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildid süttinud elektrijuhtmetest ja pistikust.
Pildid süttinud elektrijuhtmetest ja pistikust. Foto: Põhja päästekeskus

Käesoleva aasta jaanuaris on Tallinnas ja Harjumaal mitmed tulekahjud saanud alguse juhtmetes või seinakontaktides olnud elektrilühistest, elektrikilpidest või elektrivahenditest.

«Alanud aastal on Tallinnas ja Harjumaal kümmekond põlengut alguse saanud elektrilühisest,» kinnitas Põhja päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava.

Näide ühest hiljutisest juhtumist: päästemeeskonna sündmuskohale saabudes põles lausleegis kahekorruselise puidust elumaja teine korrus ja pööning. Tulekahju tagajärjel hävis 90 protsendi ulatuses hoone katus, täielikult hävis üks teisel korrusel asuv tuba. Teine tuba sai tugevaid suitsu- ja vee kahjustusi. Esimest korrust kahjustas kustutusvesi.

«Kirjeldatud majapõleng sai päästekeskuse menetlejate hinnangul alguse lühise tõttu ülekuumenenud harukarbist,» seletas Raava ning tõi veel näiteid: «Mõned päevad varem oli ühiselamu seinakontaktist süttinud arvuti toitekaabel põletanud augu voodile laotatud tekki. Voodi küll õnneks tuld võtta ei jõudnud. Päästjad on käinud kustutamas toitekaabli lühisest süttinud maja välisvoodrit ning kuumaõhupuhuri rikkest alguse saanud toapõlengut.»

Umbes veerand hoonetes puhkenud tulekahjudest on Raava väitel alguse saanud ülekoormatud juhtmetest, lahtilogisenud pistikutest, oma aja ära elanud kodumasinatest või inimlikust hooletusest elektrivahendite kasutamisel.

«Päästjate esmane soovitus – veenduge, et teie korteri või maja elektrikaitsmed vastavad nõuetele,» märkis Raava. «Kui kaitsmed on korras jääte lühise või ülepinge korral lihtsalt hetkeks elektrita, aga väldite suuremat õnnetust.»

Raava sõnul tuleks vältida pikendusjuhtmete kasutamist. Ühte pikendusjuhtmesse mitut kodumasinat ühendades võib seinakontakti ohtlikult üle koormata.

Võimalusel tuleks hoiduda kasutamast riiulite, kappide ja muu mööbli taha jäävaid seinakontakte, sest seal tekkinud lühis võib jääda märkamata.

«Elektritööde tegemiseks kutsuge litsentseeritud elektrik,» lisas Raava. «Nõuetele mittevastav töö võib lõppeda tuleõnnetuse või elektrilöögi saamisega.»

Elektrimasinate süttimise korral on esmatähtis kohe kaitsmed välja lülitada või juhe vooluvõrgust välja saada, sest voolu all olevat asja ilma selleks ette nähtud kustutita kustutada ei või.

«Talvisel ajal peaks tuleohutuse peale eriti tõsiselt mõtlema,» pani Raava inimestele südamele. «Ühtviisi ohtlikud on nii korrast ära küttekolded kui ülepingest ägavad vanad juhtmed ja pistikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles