Galerii: Murru vangla hüljatud müüride vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mullu detsembris kolisid Harjumaal Vasalemma vallas asuvast Murru vanglast välja viimased asukad. Alates eilsest on see suurepärane kinnisvaraobjekt müügil.

Postimehe fotograaf Liis Treimann käis piilumas tuhandete inimeste koduks olnud hoonetekompleksi neid ruume, kuhu vabadel inimestel pole kunagi asja olnud.

1. jaanuaril 1938 asutati Murru vangimaja kivitööstusena, kus oli võimalik tööle rakendada kuni 400 süüdimõistetut. Enne kui vangla mullu suleti, oli see kasvanud enam kui paarikümne hoonega hiidkompleksiks, kus elas tipphetkel kuni 7000 kinnipeetavat.

Suur vangla kogus enese ümber kiiresti inimesi ja tekkis Murru asula. Igas siinses barakis elas asutuse hiilgeaegadel kuni paarsada kinnipeetavat.

Vangla hooldusspetsialist Henn Veermäe avas enamuse vangla väravatest ja ustest, mille tagant ilmus nähtavale üsnagi karm maailm, milles elanud inimesed olid jätnud enesest maha nii tarbeesemeid kui vanglakunsti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles