Inspektor peab reapolitseinike keeleeksamit liiga raskeks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeleinspektor Marge Mägi-Puss.
Keeleinspektor Marge Mägi-Puss. Foto: Põhjarannik

Politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri töötajate riigikeeleoskust kontrollinud keeleinspektor Marge Mägi-Puss pole kindel, kas ta ise reapolitseinikelt nõutava keeleeksami maksimumpunktidele ära teekski.

«C1 on eesti keele õpetaja tase, tänavatel patrullivale või kinnipeetavat arestimajast kohtusse sõidutavale politseinikule on see liig, mis liig,» leiab keeleinspektsiooni Ida-Viru järelevalvetalituse peainspektor Mägi-Puss Põhjarannikus. «Ma ei ole kindel, et ma isegi selle eksami maksimumpunktidele ära teeks.»

Mägi-Pussi sõnul nõuab C1 eksam väga head keeleoskust ja ka laia silmaringi – näiteks tuleb eksamil esitada 10 teesi helilooja Arvo Pärdi kohta. «See 10-minutiline heliloojat tutvustav jutt, mida eksamil lindilt lastakse, ei aita, kui sa tõsisest muusikast ikka mitte midagi ei tea,» leiab inspektor.

Viimati 2010. aastal Ida prefektuuri töötajaid kontrollinud Mägi-Pussi sõnul on keeleoskus selles astuses kahe aastaga paranenud ja täiesti riigikeeleoskamatuid inimesi Ida prefektuuris enam pole. Samas on töötajaid, kes on käinud eesti keele eksamil juba kümme korda ja ikka läbi kukkunud.

Kui 2010. aastal tehti prefektuuri töötajatele puuduliku keeleoskuse tõttu 187 ettekirjutust, siis seekord 129.

Järelkontrollis käinud 145 politseiametnikust 16 oli kahe aasta eest saadud ettekirjutuse täitnud, 21 oli teinud seda osaliselt, sooritades madalama taseme eksami.

Väärteomenetluse korras sai rahatrahvi 67 ametnikku, kes eksamit teinud polnud. Keskmine trahvisumma, mis karistuseks määrati, oli 53 eurot, maksimaalne 200.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles