Enriko Talvistu: Hruštšovka kesklinna ei sobi

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Talvistu
Enriko Talvistu Foto: Pm

Planeerimise ja arhitektuuri protsesse on võimalik suunata, aga küsimus on selles, kas ainult planeerimisseaduse kohustuslikkuse alusel või ka muid teemasid kaasates, nagu 1960. aastate tüüpelamud Tartu kesklinnas.

Tartu äärelinnade elukvartalites on üsna levinud kaubanduspindade vähenemine või suisa kadumine. See võttis kiired tempod üles 1990. aastail, ent pole peatunud tänini. Vaikselt jääb kohalikke kogukondlikke funktsioone ikka vähemaks. Enamik kohalikke kirub, et pole enam nurgapealset poodi või teenust, aga samas ei olda nõus sellega, et teeninduskoht või pood asuks nende majas – ainult mitte minu tagaõues!

Ühelt poolt soov elada oma lillelises oaasis, teisalt aga soov elada kesklinnas, kasutada vähem autot, tunda naabreid, kes samas poes käivad jms. Me justkui elaksime soovitava osalusdemokraatia tingimustes, ent endal sellesse panustamise soovi pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles