Andmekaitse inspektsioon: isikukood ei ole salajane teave

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.aki.ee

Andmekaitse inspektsioon koostas isikukoodi kasutamise kohta juhise, mille eesmärgiks on lükata ümber levinud väärarusaama isikukoodi konfidentsiaalsusest.

Andmekaitse inspektsiooni selgitusel ei kuulu isikukood seaduse kohaselt delikaatsete isikuandmete hulka ja seega pole seda põhjust varjata enam kui näiteks inimese nime või sünniaega, vahendas inspektsiooni pressiesindaja.

Ettekujutus isikukoodi salajasusest on laialt levinud ka ametiasutustes. Näiteks arvatakse tihti, et dokumentidele juurdepääsupiirangu kehtestamiseks piisab, kui lisada dokumenti isikukoodid.

Inspektsioon selgitab, et isikukoodi kasutamine ei ole iseenesest aluseks juurdepääsupiirangu kehtestamisele.

Küll aga peaksid asutused ja ettevõtted arvestama isikuandmete kasutamisel minimaalsuse printsiibiga.

Näiteks oma töötaja või kliendi tuvastamiseks piisab kirjas, käskkirjas või muus dokumendis üksnes tema nimest ja ametist/aadressist.

Mõned ettevõtted pakuvad internetis teenuseid, tuvastades klienti isikukoodi järgi.

Kuivõrd isikukoodi on kerge teada saada, jääb see kliendi tuvastamisel suhteliselt ebausaldusväärseks vahendiks ja seega ka teenusepakkuja enda riskiks.

Kõikidel huvilistel on isikukoodi kasutamise juhisega võimalik tutvuda inspektsiooni kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles