Eksimus teletorni hankel neelab valitsuse reservist ligi 830 000 eurot

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teletorni rekonstrueerimine.
Teletorni rekonstrueerimine. Foto: Toomas Huik

Valitsus otsustas reservist eraldada majandusministeeriumile 827 246 eurot, et katta Tallinna teletorni rekonstrueerimise hanke seadusega vastuollu minekust tekkinud kahju.

Sihtasutus Tallinna Teletorn sõlmis projekti «Tallinna Teletorni vaateplatvormi rekonstrueerimine ning konverentsi- ja näituste keskuse ehitamine» elluviimiseks mais töövõtulepingu aktsiaseltsiga KMG Ehitus. Ettevõte katkestas ehitustööd paar kuud hiljem.

Uue ehitaja leidmiseks viis Tallinna Teletorn läbi väljakuulutamiseta läbirääkimistega riigihanke. Selle väljakuulutamise hetkel määrati hankelepingu täitmise tähtajaks 31. juuli 2011.  Edukaimaks osutus aktsiaselts YIT Ehituse pakkumus.

Hankelepingu raames seati küll tööde üleandmise-vastuvõtmise lõpptähtjaks 12. detsember 2011, kuid eeldati lõpetada enamike töödega 10. oktoobril 2011. Eesmärk oli avada teletorn kultuuriaasta Tallinn 2011 lõpuürituste raames. Seoses ehituse käigus ilmnenud ettenägematute töödega pikendati ehitusfirma taotlusel tööde teostamise tähtaega kahel korral kuni 20. veebruarini 2012.

SA Tallinna Teletornis läbi viidud riigihangete kontrolli tulemusel on rahandusministeerium seisukohal, et väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse korraldamine ei olnud õigustatud.

Hankelepingu täitmiseks määratud tähtpäevaks olid Tallinn 2011 kultuuripealinna tegevused peaaegu lõpetatud ning ka ehitustööde lõpetamise järel poleks teatud aja jooksul olnud võimalik teletorni külastada.

Eeltoodust lähtuvalt soovitas rahandusministeerium Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusel algatada tagasinõue. Selle kohaselt nõutakse toetuse saajalt tagasi 25 protsenti hankelepingu summast, kui ilmneb, et hankemenetluse läbiviimisel ei ole kasutatud seadusest tulenevat õiget menetlusliiki.

SA Tallinna Teletorn projekti ehitushanke abikõlblikust maksumusest 25 protsenti on 981 662,04 eurot ning see osa jäetakse EASi poolt välja maksmata. SA Tallinna Teletorn leiab omavahenditest 15,73 protsenti eelpool nimetatud summast ehk 154 415,44 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles