Läbirääkimised riikliku lepitaja leidmiseks algavad märtsis

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.
Tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis. Foto: Peeter Langovits

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriisi sõnul alustatakse läbirääkimisi uue riikliku lepitaja leidmiseks märsis, kui on lõppenud ametiühingute keskliidu juhtkonna vahetus.

Kriis märkis, et kuna praegune riikliku lepitaja kohusetäitja Henn Pärn soovib poole aasta jooksul ameti maha panna, tuleb uus riiklik lepitaja leida maksimaalselt kuue kuu jooksul ning valik tuleb teha tööandjate kandidaadi Aimar Altosaare ja ametiühingute kandidaadi Harri Taliga vahel.

Läbirääkimised sotsiaalpartnerite vahel seisavad alles ees ja algavad siis, kui ametiühingute keskliidule on valitud uus juht, ütles Kriis.

Valitsus tegi 2011. aasta veebruaril ametiühingutele ja tööandjate keskliidule ettepaneku leida kuu aja jooksul mõlemale poolele sobiv riikliku lepitaja kandidaat. Uue lepitaja leidmiseni nimetas valitsus senise riikliku lepitaja Henn Pärna lepitaja kohusetäitjaks, kuna jäi riigikohtu otsusega ametiühingutega peetud vaidluses Pärna nimetamise üle lõplikult kaotajaks.

Valitsuse otsuse nimetada Pärn riiklikuks lepitajaks viisid kohtusse Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) ja Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon (TALO).

EAKL ja TALO leidsid, et valitsuse korraldusel puudub õiguslik alus, kuna otsus langetati ilma töötajate ja tööandjate keskliitude kokkulepet saavutamata. Valitsuse korraldust määrata töötajate ja tööandjate keskliitude kokkuleppe puudumisel ametisse tööandjate esitatud kandidaat pidasid EAKL ja TALO pahauskseks käitumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles