Ansip teab, miks Eesti koht pressivabaduse edetabelis tegelikult langes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: Peeter Langovits.

Peaminister Andrus Ansip ei nõustunud ajalehtede liidu juhi põhjendustega selle kohta, miks Eesti koht ajakirjandusvabaduse edetabelis kaheksa koha võrra langes, tema sõnul on põhjus vaid üks ja lihtne.

Ansip oli pahane, et Eesti koha langemises kiirustati süüdistama valitsuse tegevust.

«Ma arvan, et süüdlast polegi vaja otsida. Kui tähelepanelik kommenteerija, kes võtab pingerida kommenteerida, läheb ja tutvub metoodikaga, mille alusel see meie ajakirjanduse koht pingereas on paika pandud, siis ta leiab ka selge viite, et metoodika võrreldes eelmise aastaga on muutunud,» selgitas peaminister valitsuse pressikonverentsil.

«Uus metoodika võtab muuhulgas arvesse ka ajakirjandusväljaannete omanike kontsentratsiooni,» rääkis ta. «Varasemad metoodikad seda arvestanud ei ole. Ehk tuleb teha järeldus, et nüüd, kui võeti ka ajakirjanduse kontsentreerumine omandi alusel arvesse, siis see Eesti kohta langetas. Kui vaadata indekseid, siis seal mingisugust muutust toimunud ei ole,» rääkis Ansip.

«Tegelikult pole Eesti pressil põhjust praegu kurta, positsioon on täpselt endine. Täpselt sama olukord, mis oli aasta tagasi, peegeldub nüüd mitte 3. kohas, vaid 11. kohas,» lisas peaminister.  

«Vabandust, aga pidin õiendama. Jätad õiendamata, hakatakse valet kordama ja lõpuks oledki jälle süüdi,» lõpetas ta.  

Eile avaldatud Reporters Without Bordersi pressivabaduse indeksi järgi on Eesti sel aastal maailmas 11. kohal, mis on eelmise aastaga võrreldes kaheksa kohta madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles